Hlavní obsah

Milióny na prezidentskou kampaň bude veřejnost kontrolovat on-line

Právo, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milióny, které kandidáti na prezidenta příští rok během první přímé volby hlavy státu použijí na svou kampaň, budou moci lidé sledovat doslova tzv. on-line. Každý bude moci použít na svou podporu čtyřicet miliónů korun. Dva finalisté o Hrad budou mít zvýšený limit o dalších deset miliónů. A kontrolovat je, zda tento limit dodržují, budou moci všichni občané každý den na internetu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Fischer počítá s volebním rozpočtem ve výši 15 až 30 miliónů korun.

Článek

Součástí dohody koalice s opozicí, o které Právo jako první informovalo již před třemi týdny, je totiž povinnost „prohnat“ veškeré peníze, dary i různé služby jedním volebním účtem.

Kandidáti musejí své příjmy i výdaje zaznamenat a tzv. pověsit na své webové stránky. Nejde přitom jen o vlastní peníze, sponzorské dary, ale i o plnění, která

bude nutné teprve v penězích vyjádřit: třeba honoráře herců a zpěváků, hodnota „zdarma“ vytisknutých letáků, případně i billboardů.

Dokonce i hodnota pohoštění volebního štábu se musí zveřejnit.

Uchazeč musí pro tento účel zřídit konto nejpozději v den podání své kandidátní listiny. Nejpozději za pět dní od tohoto okamžiku se musí na internetu objevit údaje o tom, kolik peněz kandidát má. Od koho je dostal, musí sdělit ministerstvu vnitra, které je zveřejní na svém webu.

Počítat se bude tři měsíce po volbách

Ani volební den, kdy padne rozhodnutí, ale nebude tou pravou chvílí, kdy kandidát bude moci provést účetní sečteno – podtrženo. Tlustou čáru pod svůj volební účet bude moci udělat až nejdříve za 90 dní po volbách.

Během této doby totiž může kdokoli nakládání s penězi napadnout. Až po třech měsících tedy bude moci kandidát – ať úspěšný, či neúspěšný – účet zrušit.

Kandidáti zatím jsou na informace o tom, kolik na svou kampaň chtějí použít, skoupí. Zatím jen Jan Fischer uvedl 15–30 miliónů.

Návrh zákona, který má stanovit pravidla pro přímou volbu, by mohla Sněmovna schválit již v červnu. Podle šéfa klubu ČSSD Jeronýma Tejce není schválení návrhu ohroženo ani v Senátu, kde má soc. dem. většinu. To stvrdila i senátní ústavní komise v minulých dnech.

Anketa

Je správné, aby občané kontrolovali výdaje na kampaň kandidátů na prezidenta?
Ano, mohli by jich zneužívat
92,4 %
Ne, jejich výdaje jsou jejich věc
7,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3628 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám