Hlavní obsah

Milan Štěch končí ve funkci šéfa odborářů

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senátor Milan Štěch (ČSSD) už nebude stát v čele ochránců práv zaměstnanců. Svou funkci předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) opouští po osmi letech. Štěch to sdělil deníku Právo. Odbory Štěch povede do dubnového sjezdu, který zvolí nového předsedu, mohl by jím být nynější místopředseda Jaroslav Zavadil.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Šéf odborové centrály Milan Štěch

Článek

"Rozhodl jsem se, že na funkci předsedy ČMKOS už nebudu kandidovat, a ani nechci, aby mě kolegové navrhovali,“ potvrdil ve středu Štěch Právu. Dodal, že ho odboráři sice přemlouvali, aby v čele centrály zůstal, ale nakonec jeho rozhodnutí respektují.

Sociální demokracie tak přijde o přímou linku na odbory. Štěch, stejně jako jeho předchůdce Richard Falbr, je členem ČSSD.

"Dělám to už osm let, před tím jsem byl osm let místopředsedou a to je dost dlouhá doba, takže to chce změnu,“ dodal Štěch. 

Štěch je připraven svou odborářskou kariéru vyměnit za ryze politickou. Od roku 1996 je senátorem, od roku 2008 místopředsedou této komory.

Ztratí ČSSD s odboráři vazbu?

Svého nástupce nechtěl prozradit, pouze poznamenal, že je to věc odborových svazů a sjezdu, nicméně zhruba z 80 procent prý už jasný kandidát vykrystalizoval.  

Podle informací Práva by odborářské žezlo po Štěchovi měl převzít místopředseda ČMKOS Jaroslav Zavadil. Ten není členem žádné politické strany a ani se jím stát nehodlá. Odbory se tak nejspíš zbaví role otloukánka, kterou jim přisoudila Topolánkova ODS právě kvůli napojení na soc. dem.

Kariéra Milana Štěcha

V roce 1990 byl zvolen do předsednictva Odborového svazu KOVO. Ve vedení ČMKOS působil od roku 1994, kde se okamžitě stal místopředsedou, o osm let později pak předsedou. 

Do Senátu byl poprvé zvolen za obvod Pehřimov - Jindřichův Hradec v roce 1996, v následujících 12 letech pak dokázal svou pozici obhájit. V roce 2008 byl zvolen do funkce místopředsedy Senátu.

V Senátu dále figuruje jako člen Stálé komise Senátu pro práci Kanceláře Senátu a Organizačního výboru Senátu Parlamentu ČR a jako místopředsedou Stálé komise Senátu pro podporu demokracie ve světě.

Je také místopředsedu vládního orgánu Rady hospodářské  a sociální dohody, v rámci níž probíhají tripartitní jednání mezi zástupci vlády, odborových svazů a podnikatelských a zaměstnavatelských organizací.

Členem ČSSD je od roku 1997, před listopadem 1989 byl členem KSČ.

Pokud bude Zavadil na dubnovém sjezdu ČMKOS zvolen, stane se prvním šéfem odborů, který není přímo napojen na soc. dem. Jejími členy jsou jak dnešní europoslanec Richard Falbr, tak Štěch.  

Reklama

Výběr článků

Načítám