Hlavní obsah

Mezi domy v Raspenavě pobíhal vlk

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Raspenava

Občas na nedalekou louku přiběhnou srnky. Minulý týden v pátek ale mladá maminka Ivana Pavlíková zahlédla z okna svého rodinného domu v Raspenavě na Liberecku zvíře, které vypadalo jako vlk.

BEZ KOMENTÁŘE: Mezi rodinnými domy pobíhal vlkVideo: Ivana Pavlíková

 
Článek

„Nebyla jsem si jistá. A když zvíře proběhlo kolem našeho domu, tak jsem si řekla, že ho z druhého okna natočím, abych to mohla poslat rodině a zeptat se jich, jestli špatně koukám, nebo opravdu vidím vlka,“ popsala Právu Pavlíková.

Záběry, které natočila, se dostaly i k rukám ochránců přírody z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK), kteří na místo vyjeli a podle zanechaných stop pak potvrdili, že se skutečně jednalo o vlka.

Podle AOPK vlk na videu nevykazoval žádné známky nestandardního chování a fakt, že pobíhal v zástavbě rodinných domů, se dá podle ochránců přírody vysvětlit. „Všechno ukazuje na to, že se jednalo o zvíře, které se snažilo přejít hustě zastavěné údolí řeky Smědé. Od Bílého Potoka až po Frýdlant je však jen velmi málo míst, která to umožňují,“ uvedla mluvčí AOPK Karolína Šůlová.

Zdrogovaný řidič na Vsetínsku vezl v dodávce vycpaného medvěda a vlka

Krimi

Ochránci přírody na místě zjistili, že vlk pravděpodobně přišel ze severovýchodu přes louky a pastviny, odkud není zástavba jasně vidět. „První místo bez plotů byla stará cesta, která jej navedla přes železniční trať a kolem novostavby rodinného domu, odkud bylo video natočeno. Řeku pak vlk nejspíš překonal přes mostek a pokračoval na jih, tam byly také nalezeny odpovídající stopy,“ objasnila mluvčí AOPK.

„V blízkém okolí jeho pohybu jsou pastviny s koňmi a několik volných chovů slepic, žádný útok však zaznamenán nebyl,“ dodala.

Hledal si cestu

Podle Jiřího Huška, ředitele libereckého regionálního pracoviště AOPK, si vlk v zastavěné krajině prostě hledal svoji cestu, což je součást přirozeného chování zvířete. „Naše krajina je přeťatá hustou sítí silnic, dálnic a staveb, takže vlk mnohdy ani nemá jinou možnost při překonávání těchto bariér než se vydat blíže k lidským obydlím. Koneckonců, několikrát jsem přímo v centru Liberce viděl přeběhnout srnky, o víkendu se zase v médiích objevila zpráva o praseti divokém v centru Plzně,“ vysvětlil Hušek.

Divočák napadl v centru Plzně muže

Krimi

Obyvatele Raspenavy zvíře nijak nevyděsilo. Jeho hledání cesty zaznamenala pravděpodobně jen Ivana Pavlíková. „Když člověk zjistí, že to byl opravdu vlk, tak z toho samozřejmě dobrý pocit nemá, ale spíše než obavy to ve mně vzbudilo respekt. Věřím tomu, že za bílého dne by vlk pohybujícím se lidem nic neudělal, aspoň v to doufám,“ uvedla Ivana Pavlíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám