Hlavní obsah

Meteoroložka: Znovu 38 stupňů? To se dlouho nestane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To nejhorší, z hlediska horkého počasí, má Česko na čas za sebou. Teploty by k 38 stupňům Celsia v následujícím týdnu vystoupat neměly, řekla Právu meteoroložka Petra Sýkorová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Foto: Petr Horník, Právo

Sobotní tropické teploty vylákaly obyvatele Jablonce nad Nisou k vodní nádrži Mšeno.

Článek

Česko má za sebou nejteplejší den v roce. Bude tento týden ještě hůř?

Určitě ne. Následující týden budou teploty do 31 stupňů Celsia. Bude přibývat oblačnost i srážky. Kde bude více pršet, tam bude ještě chladněji. Aby teploty vystoupaly k 38 stupňům, jako v sobotu, to se dlouho nestane.

Evropa se připravuje na velká vedra, Sardinie až na 47 stupňů Celsia… To nás nezasáhne?

To se nám naštěstí vyhne. Vypadá to, že se to bude týkat pouze Středomoří, kde je opravdu hodně nadprůměrně teplý vzduch. Trvat to tam bude minimálně ještě příští týden.

Připravují se tam na anticyklonu Kerberos a Cháron… Co to znamená?

To jsou tlakové výše. Tlakové útvary se obvykle střídají za pár dnů. V létě se však nad Středomořím drží většinou déle. Když přinášejí nějaké zvláštní nebo extrémní počasí, tak se tyto tlakové výše občas pojmenovávají. U nás se většinou pojmenovávají tlakové níže, které přinášejí vítr nebo silné bouřky. Při tlakových výších bývá jasné počasí a tam, kde je teplý vzduch, se ještě více prohřívá.

Počasí v Česku trhalo rekordy

Počasí

Anticyklony do Česka tedy nedorazí?

Bude nás ovlivňovat svým okrajem oblast vyššího tlaku vzduchu, ale nedostane se k nám ten velmi teplý vzduch, který je nad Středomořím.

Čím to je, že do Česka dorazilo tak horké počasí právě v sobotu?

Bylo to kvůli souhře příčin. Ovlivnil nás i teplý vzduch ze Středomoří. Slunečné jasné počasí prohřálo vzduch. Už v průběhu noci na neděli a v neděli přišla studená fronta a trochu se ochladilo.

V neděli teplotní rekordy nepadaly?

V neděli bylo teplo na Moravě a ve Slezsku, naměřili jsme teploty okolo 34 stupňů Celsia, někde vystoupala teplota na 35,1 stupně.

Bude ještě i v příštích dnech platit důrazná výstraha před požáry?

Výstraha se postupně snižuje. V sobotu platila na celém území oranžová výstraha, to je nejvyšší stupeň, který můžeme vydat. Ale v noci na neděli a v neděli ráno už v Čechách pršelo, riziko šíření požáru se snížilo na žlutý stupeň. Na Moravě a ve Slezsku ještě v neděli odpoledne nepršelo, srážky očekáváme v pondělí. Proto na Moravě a ve Slezsku ještě v neděli platil oranžový stupeň výstrahy, tedy vysoké riziko. Pak uvidíme, jak bude v dalších dnech pršet. Výstraha by se mohla úplně zrušit.

Jsou vysoké teploty důkazem klimatických změn?

To nemohu říci. I v minulých letech byly teploty takto vysoké, zaznamenali jsme i teplejší léta. Ale je pravda, že od roku 2005 extrémních teplot přibývá. Ale je to otázka spíš na kolegy z klimatologie.

Hasiče zaměstnaly požáry polí. Vyjížděli k bezmála 150 případům

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám