Hlavní obsah

Meteorologové varují před závějemi

Právo, Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu, ve které varuje před možností vytváření sněhových jazyků a závějí ve vyšších polohách. Výstraha platí od úterního do středečního večera.

Foto: Vratislav Konečný

Měděné sluneční hodiny, nejvýše položené v Česku, před rozhlednou

Článek

"Přes Českou republiku stále postupuje frontální systém, za nímž bude proudit studený vzduch od severu. Severozápadní až západní vítr bude mít v polohách nad 500 metrů nad mořem rychlost 18 až 32 kilometrů za hodinu, v nárazech kolem 54 kilometrů za hodinu," píše ústav na svých stránkách.

Celý týden bude občas sněžit

Na jaro si zatím ještě počkáme. "Očekáváme, hlavně na horách, občasné sněhové přeháňky a nejméně do čtvrtka denní teploty kolem nuly," řekl Právu v pondělí Radim Talasz, náměstek ředitele Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Noční teploty přitom budou klesat hodně pod bod mrazu až na -7 stupňů Celsia, na horách to může být i víc a v místech s vyjasněním dokonce i 13 pod nulou. Takový mráz ale byl v pondělí v poledne na Sněžce. Meteorologové tam naměřili -13,3 stupně.

Talasz uvedl, že hory čeká v příštích dnech další příval sněhu, i když už by neměl být tak silný jako tomu bylo z neděle na pondělí, kdy na horách napadlo 20 centimetrů nového sněhu a v Jeseníkách dokonce 30 centimetrů. V nížinách sněhová nadílka zamotala silničářům hlavu, a to i přes to, že napadlo od 5 do 7, někde 10 centimetrů sněhu.

Podle lidové pranostiky by měla na přelomu února a března přijít tzv. matějská obleva. Letošní začátek března je ale naopak mrazivý a republiku pokryl sníh. Astronomické jaro začne až 21. března.

Podle meteorologů, přestože březen je prvním jarním měsícem, většinou bývá studený a mokrý, protože začíná jarní tání. V březnu také postihla Prahu jedna z velmi ničivých povodní. Jak uvedla ČTK, bylo to 29. března 1845, kdy vltavským korytem v Praze protékalo 4500 metrů krychlových za sekundu. To je více 30násobek normálního průtoku. Při srpnové povodni v roce 2002 však Vltavou v těchto místech teklo až 5500 metrů krychlových vody za sekundu.

Reklama

Výběr článků

Načítám