Hlavní obsah

Meteorologové varují před ledovkou a tvorbou sněhových jazyků

• Aktualizováno

V úterý dopoledne hrozí podle meteorologů tvorba ledovky. Na mnoha místech prší nebo padá déšť se sněhem, přičemž srážky mohou na podchlazeném povrchu namrzat. V horských oblastech sněží a hrozí tam tvorba sněhových jazyků.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

Na Českomoravské vrchovině a na většině území Moravy momentálně v polohách pod 500 metrů nad mořem prší, konstatoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Při teplotách vzduchu kolem 0 stupňů Celsia na prochlazeném povrchu kapalné srážky ojediněle namrzají a na neošetřených komunikacích vytvářejí slabou ledovku,” varovali meteorologové.

Naopak ve vyšších polohách často sněží. V Čechách navíc fouká vítr, který může v nárazech dosahovat rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Během dopoledne může napadnout až pět centimetrů sněhu.

„Při kombinaci ležícího sněhu a nového prachového sněhu se budou nadále v Čechách v polohách nad 600 metrů (zejména pak na horách) vytvářet sněhové jazyky,” varovali meteorologové.

Výstraha před nebezpečím ledovky i tvorbou sněhových jazyků platí do úterního poledne. Jazyky se mohou tvořit v Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Libereckém, Jihočeské a Královéhradeckém kraji. Ledovka se může tvořit v Jihomoravském, Zlínském a Olomouckém kraji a na Vysočině.

Reklama

Výběr článků

Načítám