Hlavní obsah

Meteorologové varují: Bude zase silně sněžit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Zima nekončí. V následujících dnech bude v ČR podle Českého hydrometeorologického ústavu opět sněžit, což souvisí s postupem prohlubující se tlakové níže z Balkánu k severovýchodu. Kolem ní k nám bude pokračovat příliv studeného vzduchu od severu. Do úterý může na horách napadnout až půl metru nového sněhu.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Ilustrační foto.

Článek

Sněžit začne nejprve na severu. Občasné sněžení v horských oblastech může přejít ve sněžení trvalé. Z neděle na pondělí má napadnout 2 až deset centimetrů nového sněhu, na horách pak až 25 centimetrů nového sněhu. Podobné to bude od pondělí do úterního rána, kdy napadnou 3 a 10 centimetrů sněhu a na horách až 20 centimetrů. Na návětrných stranách může na horách napadnou v každém z těchto termínů až 40 centimetrů sněhu.  Mírný severní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s totiž bude sílit na čerstvý o rychlosti  4 až 8 m/s, přičemž v nárazech a na horách může dosáhnout rychlosti mezi 15 a 20 m/s.

Nebezpečí pro řidiče

Tím se opět zhorší situace na silnicích. Všechny silnice jsou sice sjízdné, ale bez sněhu jsou jen silnice první třídy, na silnicích druhé a třetí třídy leží zejména ve vyšších oblastech na nich leží až deset centimetrů uježděného a promrzlého sněhu pokrytého inertním posypem.

Zbytky zmrzlého sněhu leží hlavně v okolí Horské Kvildy, Železné Rudy a Petrovic u Sušice na Šumavě, u Přimdy, Plané, Železné a Tachova na Tachovsku a Lískové, Draženova a Horšovského Týna na Domažlicku. Podobná situace je i na Šumavě a v Jeseníkách, na Opavsku a Bruntálsku i ve vyšších oblastech Zlínska. V Jizerských horách a Krkonoších se kolem některých nejvýše položených silnic vypínají až dvoumetrové sněhové mantinely. Řada horských vozovek je tam sjízdných jen se sněhovými řetězy.

Ujetá vrstva zledovatělého sněhu leží i na Brněnsku, Blanensku a Vyškovsku a zledovatělé úseky nebo zbytky ujetého sněhu, místy s vyjetými kolejemi, jsou i na méně frekventovaných silnicích na Příbramsku, Benešovsku, Rakovnicku, Berounsku i v oblasti Kokořínska na Mělnicku a na Vysočině .

Reklama

Výběr článků

Načítám