Hlavní obsah

Meteorologové upozornili na smog v Ústeckém kraji

Litvínov

Meteorologové v neděli odpoledne vydali upozornění na výskyt smogu v Ústeckém kraji. Koncentrace polétavého prachu (PM10) v kraji zatím dosáhla signálu upozornění, který se vyhlašuje při překročení denní hodnoty 100 mikrogramů na metr krychlový. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Naposledy vydávali meteorologové v kraji upozornění na smog letos v březnu.

Sever Čech trápí zhoršené rozptylové podmínky od rána. Zatímco dopoledne byla ale situace nejhorší v Litvínově, odpoledne se nejhůř dýchalo na Teplicku. V Teplicích naměřila odpoledne stanice 165 mikrogramů polétavého prachu na metr krychlový, v nedaleké Krupce ještě o čtyři mikrogramy více.

Hodinové koncentrace přes sto mikrogramů na metr naměřila odpoledne většina stanic v kraji a stoupají i koncentrace oxidů síry a dusíku i koncentrace přízemního ozónu.

Hranici 100 miligramů na metr krychlový už na některých místech překročily i čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu. Přípustný imisní limit je přitom poloviční.

Děti a starší lidé nemají příliš rychle dýchat

Meteorologové doporučují osobám s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem, aby se zdrželi při pobytu venku zvýšené fyzické zátěže, spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. "Žádáme řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích částic PM 10 a oxidu dusičitého," uvádí ČHMÚ.

Zhoršené rozptylové podmínky trápí i další města v České republice. Nejhorší je situace v Moravskoslezském kraji, dobře se ale nedýchá ani v Praze nebo v Brně. Zhoršené rozptylové podmínky byly dopoledne i v České Lípě, situace se ale zlepšila a je podle meteorologů uspokojivá. Čtyřiadvacetihodinová koncentrace znečišťujících látek tam zatím nedosáhla ani 70 mikrogramů na metr krychlový.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám