Hlavní obsah

Meteorologové slibují ochlazení a déšť

Novinky, Václav Pergl, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Od čtvrtka se bude postupně ochlazovat a teploty už by neměly šplhat nad tropických 30 stupňů. Ochlazení však bude v řádu dvou až tří stupňů. Právu to řekl ve čtvrtek Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Foto: Magistrát města Plzně

Zbořit mýty o úřednících uspořádáním výstavy svých prací se rozhodly tři ženy zaměstnané jako úřednice na plzeňském magistrátu.

Článek

"Očekáváme, že postupně už se projeví vliv oceánského chladnějšího vzduchu. V sobotu, po přechodu studené fronty, se do střední Evropy rozšíří výběžek vyššího tlaku vzduchu doprovázený poněkud chladnějším vzduchem," řekl meteorolog.

Sobota bude polojasná, místy přeháňky, noční teploty 13 až 9 a odpoledne 23 až 28. V neděli bude od západu oblačnosti přibývat a na většině území republiku můžeme čekat přeháňky. Teploty v noci 14 až 11 přes den 24 až 28. V pondělí má být polojasno až jasno, v noci 13 až 9 a přes den 22 až 26 stupňů. Foukat bude severní vítr.

"V dalších dnech to bude trochu jako na houpačce. Zasáhne nás tlaková níže, asi ve středu, a to bude znamenat, že se prohloubí příliv chladnějšího a vlhčího oceánského vzduchu. Noční teploty budou 15 až 10, odpolední nejdříve 23 až 27, od středy 19 až 24 stupně," řekl Seifert.

V Praze možná padne teplotní rekord

Současný teplotní rekord je z roku 1877 a má hodnotu 32,4 stupně. V Praze Klementinu v poledne naměřili 31,3 stupně. "Teplota ale stále ještě stoupala a protože odpočet se dělá až v noci, lze předpokládat, že rekord může padnout," řekl Seifert.

Horko vede lidi k agresivitě

Stále vysoké teploty dosahující místy až 34 stupňů ve stínu a k tomu tropické noci se špatným spánkem mají velký význam v nárůstu agresivity mezi lidmi, kteří neudrží nervy a dochází k více potyčkám, než tomu bývá v chladnějších dnech. K napadání pak dochází nejen mezi partnery, ale i řidiči jsou mezi sebou agresívnější a stačí drobnost a dochází k verbálnímu a někdy i fyzickému napadení.

"Horko zatěžuje nervový systém každého člověka a každý tuto zátěž jinak svádí. Stresové situace, špatný spánek a další faktory se pak odrážejí ve zvýšené agresivitě a u někoho stačí banální podráždění a dochází k napadání. Lidé se totiž většinou ve vedru při zátěži chovají zcela jinak, než obvykle," sdělila brněnská psycholožka Alena Kocmanová.

Rvačky s nožem v ruce

Vyšší počet výjezdů ke rvačkám či konfliktům mezi partnery zaznamenávají i brněnští strážníci a policisté, kteří jezdí řešit rvačky do pohostinských zařízení a také do bytů, kde mezi sebou bojují manželé či partneři. Řada konfliktů vyvrcholí i tím, že některý ze soků vezme do ruky nůž a v afektu si neuvědomuje, co se může stát. Jeden z takových případů se odehrál i ve středu ráno ve Francouzské ulici, kde partner napadl družku.

"Policisté tu nalezli poraněnou 67letou ženu, která měla být napadena ze strany 45letého muže. Žena byla s poraněním převezena k lékařskému ošetření a z vyšetřování vyplynulo, že muž posilněn alkoholem nezvládnul své chování a výhrady vůči ženě vyvrcholily ve fyzický útok na ni," uvedla mluvčí brněnské policie Jana Kozárová.

Reklama

Související témata:

Související články

Vedra v Indii zabila nejméně 430 lidí

Vlna nebývale vysokých teplot zabila dosud na jihu Indie nejméně 430 lidí. Stovky dalších osob skončily v nemocnicích. K nejčastějším příčinám smrti...

Výběr článků

Načítám