Hlavní obsah

MeSES chce pracovat dál mimo ministerstvo. Není nám to jedno, vzkázal Maďar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) bude dál pracovat, ale nikoliv pod ministerstvem zdravotnictví. Připravit chce dlouhodobou strategii pro boj s pandemií. Na Twitteru o tom informoval člen skupiny Rastislav Maďar a v České televizi to potvrdil vedoucí skupiny Petr Smejkal.

Foto: Petr Horník, Právo

Epidemiolog Rastislav Maďar

Článek

„Právě skončilo večerní jednání MeSES. Pokračujeme dál! Jen ne pod ministerstvem zdravotnictví. Tedy tak, jak skupina původně vznikala. V dalším období připravíme kromě jiných dokumentů také dlouhodobou strategii boje s touto ale i s dalšími budoucími pandemiemi. Není nám to jedno,” uvedl Maďar.

MeSES je složena z lékařů a odborníků z různých oborů včetně sociologů či ekonomů. Vládě poskytovala doporučení pro boj s epidemií. Podle tajemnice MeSES Ireny Kotíkové v úterý o ukončení spolupráce informoval vedoucího skupiny, hlavního epidemiologa IKEM Petra Smejkala, náměstek ministra zdravotnictví Martin Havrda.

Smejkal: Rušit MeSES kvůli rozhovoru by bylo hloupé. Doufám, že jde o náhodu

Domácí

Premiér Andrej Babiš (ANO) Deníku.cz řekl, že i on se o konci spolupráce s MeSES dozvěděl až v úterý. „Dověděl jsem se to od paní náměstkyně (ministra zdravotnictví Martiny) Vašákové dnes odpoledne, nebyl jsem o tom dopředu informován,” uvedl premiér.

Ministerstvo zdravotnictví to zdůvodnilo tím, že epidemická situace se zlepšuje a že agendu skupiny zvládne resort vlastními silami. Podle Babiše má nyní ministerstvo už dost vlastních expertů.

„Celá skupina MeSES spolupracovala s bývalým ministrem (zdravotnictví Janem) Blatným, který si vymínil, že bude komunikovat jen s ním, ne se mnou. To je celý příběh. Neptejte se mě na další spolupráci, to je otázka pro ministra zdravotnictví, mně neradili,” řekl Babiš. Dodal, že vedoucí MeSES Smejkal zůstává dál členem Rady vlády pro zdravotní rizika.

Vaše rady už nepotřebujeme, epidemie se lepší, zdůvodnilo ministerstvo rozpuštění MeSES

Domácí

Kriticky se k ukončení spolupráce MeSES vyjádřili ministr školství Robert Plaga (za ANO) nebo ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

„Rozpuštění mezioborové skupiny MeSES považuji za velikou chybu. A to ani nemluvím o způsobu, jakým to ministr zdravotnictví Petr Arenberger provedl,” sdělila Maláčová. „Za mě děkuji všem členům skupiny za spolupráci a doufám, že se nám rozpuštění MeSES v nejbližších týdnech či měsících nevymstí," doplnila.

Plaga jde proti Arenbergerovi: Odbornost MeSES tu bude opět chybět

Domácí

„Chtěl bych moc poděkovat všem členům skupiny MeSES za skvělou spolupráci a na datech založenou odbornou expertizu a podporu, která tu chyběla a nyní, bohužel, opět chybět bude,” uvedl Plaga.

Reklama

Výběr článků

Načítám