Hlavní obsah

Medvědice z Beskyd a medvěd ze Vsetínska je totéž zvíře, potvrdil test DNA

Novinky, jas
Aktualizováno

Medvědice, kterou počátkem dubna odborníci odchytili v Beskydech, je tímtéž zvířetem, které se loni na podzim pohybovalo na Vsetínsku. Potvrdila to analýza DNA. Medvědice, která se po „návštěvě” Hukvald vrátila zpět do oblasti Beskyd, urazila za poslední dva týdny minimálně 132 kilometrů.

Foto: Mendelova univerzita

Pohyb zvířete v během dvou týdnů.

Článek

„Genetický profil vzorků z Hostýnsko-vsetínské vrchoviny z podzimu a Moravskoslezských Beskyd ze zimy včetně genetického určení pohlaví se shoduje s DNA medvědice, která byla odchycena a opatřena telemetrickým obojkem v dubnu v oblasti Šancí, jedná se tedy o stejné zvíře,” uvedl molekulární ekolog z Univerzity Karlovy Pavel Hulva, podle něhož nyní budou vědci srovnávat s daty, které mají kolegové na Slovensku, aby odhalili přesnější původ zvířete.

Jak v pátek společně informovaly Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Mendelova univerzity v Brně, Hnutí DUHA Olomouc a Univerzita Karlova, šelma se pohybuje především v lesích. Nedlouho po svém odchytu, při němž jí byl nasazen telemetrický obojek, medvědice opustila oblast kolem Lysé hory a přeplavala zhruba 270 metrů širokou vodní nádrž Šance a zamířila do oblasti Ondřejníku a dále k Hukvaldům.

Následně se po osmi dnech vrátila do Beskyd a přesunula se na území Zlínského kraje, popsali odborníci.

Foto: Šelmy.cz

Medvědice na snímku fotopasti

„Přesuny mezi pohořími se odehrávaly ve většině případů v nočních, brzkých ranních a podvečerních hodinách. Přes den medvědice odpočívala na méně přístupných místech s minimální lidskou aktivitou, převážně v mladých porostech a houštinách, v dostatečné vzdálenosti od obydlí a turistických tras,” uvedl zoolog z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně Martin Duľa.

Vědci díky monitoringu rovněž zjistili, že medvědice při svých toulkách podhůřím Beskyd čtrnáctkrát překročila silnici a poškodila čtyři stanoviště včelstev. Odborníci nyní zpětně zkoumají lokality, kde zvíře pobývalo.

Sežrala daňka

„Díky tomu jsme zjistili nejen to, jaká místa vyhledává k odpočinku, ale také čím se medvědice živí. Často jsme nalezli rozhrabané mraveniště, poobracené kameny a rozhrabané pařezy, kde hledala hmyz. Medvědice také v lese aktivně vyhledává schované zásoby bukvic od myšic. Také jsme nalezli několik poškozených mladých lip, u kterých byla stržená kůra. Tato aktivita souvisela s konzumací lýka plného mízy,” popsal koordinátor monitoringu z Hnutí DUHA Olomouc Michal Bojda s tím, že medvědice konzumovala i daňka. Není však jisté, zda jej ulovila nebo byl uhynulý.

Foto: Pavel Košíček

Snímky medvěda, který se v pondělí ráno zaměřil u Doubrav na Zlínsku na popadané trnky.

Ochránci i vědci nabádají veřejnost, aby se lidé nepokoušeli zvíře najít, nepřibližovali se k němu a nezanechávali v okolí sídel odpadky, které by šelmu mohly lákat.

„I když se medvědice pohybuje většinou v lese, stále platí, že je to velké zvíře, které vyžaduje respekt,“ uvedl František Jaskula z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Foto: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Ochránci zvíře uspali, nasadili mu obojek a následně ho vypustili.

„A zároveň platí, že medvěd je zvíře, které do zdejších lesů patří, stejně jako rys a vlk. Na tom, že se zde pohybuje, není nic výjimečného, počet medvědů v oblasti Beskyd se v současnosti odhaduje na dva až pět,” dodal.

V současnosti je medvědice nezápadněji žijícím jedincem karpatské medvědí populace. Vědci proto budou sledovat, zda šelma setrvá na našem území, nebo se přesune jinam.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám