Hlavní obsah

Medvědice se z Hukvald vrátila zpět do Beskyd

Medvědice, kterou ochránci přírody před časem odchytili a vybavili monitorovacím obojkem, se z okolí Hukvald, kde byla spatřena v polovině dubna, přesunula zpět do oblasti CHKO Beskydy. V úterý to uvedla mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„V současné chvíli není důvod k odlovu ani k odchytu,“ řekla mluvčí k nedávnému kroku hejtmana Iva Vondráka (ANO), který podepsal dokument umožňující odchyt či odlov šelmy v případě, že by začala ohrožovat lidi.

Podle zástupců kraje jsou Beskydy pro medvěda přirozeným prostředím. „Medvěd je přísně chráněný. Turisté se podle toho musejí v horách chovat. Případné škody jsou chovatelům kompenzovány,“ řekla Birklenová.

Vondrák už dříve uvedl, že není potřeba vyvolávat paniku, jistá opatrnost je ale na místě.

„Pokud lidé vědí, že setkání s touto šelmou někde hrozí, musí být obezřetní. Jsme v úzkém kontaktu s expertem z Mendelovy univerzity, se kterým spolupracuje i Správa Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Je to odborník na medvědovité šelmy, který všechny dostupné informace i výstupy z monitorovacího obojku vyhodnocuje a v případě potřeby je schopen zasáhnout,“ uvedl hejtman.

Foto: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Ochránci zvíře uspali, nasadili mu obojek a následně ho vypustili.

Medvědice se už několik týdnů pohybovala především v Beskydech kolem Lysé hory. Váží 106 kilogramů a měří 87 centimetrů. Ochránci přírody ji dříve odchytili proto, aby jí mohli nasadit obojek, díky němuž mají přehled o jejím pohybu.

Reklama

Související témata:

Související články

Medvědice se přesunula z Beskyd na Hukvaldy

Medvědice, kterou před čtyřmi dny odchytili a po nasazení monitorovacího obojku zase vypustili ochránci přírody poblíž Lysé hory se přesunula z Beskyd na...

Výběr článků

Načítám