Hlavní obsah

Medvěda na Vsetínsku vyrušila rallye, vyřádil se na králíkovi

Právo, Novinky, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Medvěd, který se v posledních týdnech potuluje po Zlínském kraji, v neděli znovu projevil své lovecké pudy a v katastru obce Hovězí na Vsetínsku zabil králíka. Jelikož se zatím nepodařilo zvíře odchytit, chtějí odborníci k jeho nalezení využít fotopasti.

Foto: Pavel Košíček

Snímky medvěda, který se v pondělí ráno zaměřil u Doubrav na Zlínsku na popadané trnky.

Článek

„Klec zůstává otevřená, je v ní připravena návnada a zatím ji neplánujeme přestěhovat. Čekáme na fotopasti, které slíbil Zlínský kraj, a současně připravujeme akci, při které by zkušený veterinář medvěda uspal,“ řekl v pondělí Právu Michal Bojda z olomouckého hnutí Duha. „Lidí, kteří jsou schopni zvíře narkotizovat, není mnoho, ale podařilo se nám dohodnout s odborníkem, který ještě tento týden přijede a další týden už by s námi pobýval v terénu,“ řekl Bojda.

Medvěda, který se toulá Vsetínskem i Hostýnskými vrchy na Kroměřížsku už od září, pravděpodobně vyhnalo z místa jeho posledního výskytu u Semetína u Vsetína burácení motorů při víkendové automobilové rallye.

Otevřel si klec s králíkem

Šelma, která už má na kontě desítky zabitých ovcí, koz i rozbitých včelích úlů a poničených ohrad a plotů, opět škodila. „Naposledy byl spatřen v sobotu v podvečer v Ústí u Vsetína, kde přebíhal přes hlavní silnici. V neděli jsme pak řešili další škody. V Janové napadl tři ovce. V Hovězí zaútočil na králíka, nešlo o klasickou králíkárnu, byla to klícka, medvěd si otevřel dvířka,“ popsal Michal Bojda.

Šelma je podle odhadu ochránců nyní vzdušnou čarou asi patnáct až dvacet kilometrů od klece s návnadou, ovšem v cestě má město Vsetín, takže skutečná trasa terénem by byla delší.

Další pasti nechystají

Přesun vícero klecí na odchyt medvěda ochranáři zatím neplánují. „Bylo by k tomu třeba více lidí, kteří mají s takovou prací zkušenosti, a ty neseženeme ze dne na den. Souběžně s odchytem připravujeme uspání medvěda. Veterinář musí být přitom chráněn, narkotizační šipkou ho musí trefit na nějakých 30 až 50 metrů buď někde na lovišti, nebo u zbytků kořisti. Nemůže to být někde na louce, protože po zásahu je medvěd schopen ujít ještě několik desítek i stovek metrů,“ dodal Michal Bojda.

O medvěda projevila v závěru minulého týdne zájem zoologická zahrada v Belgii, přechodně by mohl být po odchytu přesunut do záchranné stanice u Temelína.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám