Hlavní obsah

Matka objala své syny, sociálka jí dala pokutu

Právo, Stáňa Seďová

Matka čtyři měsíce neviděla své syny. Jednoho rána je odvedli sociální pracovníci ze školy do ústavu. Otec požádal soud i o zákaz styku s celou matčinou rodinou. Děti netuší proč, pláčou, prosí, ale ani zastání psycholožky jim nepomohlo. Matku vidět nesmějí. Když ji chlapci potkali a rozběhli se ji obejmout, jejich máma hned dostala pokutu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Děti se učí v ústavech odpoutat – ve většině případů – od matky a mít rády otce. Jeden z tragických příběhů nyní prožívají pětiletý Antonín a osmiletý Vojtěch.

„Průběh drastického odebrání dětí mi vylíčily učitelky a ředitelka mateřinky. Toníček vyšel ze třídy, viděl cizí lidi, vrhl se bráškovi kolem krku, oba se objali a pevně drželi. Paní ze sociálky dětem nalhala, že jedou na krátký pobyt do školy v přírodě. V neděli se Vojtíšek sbalil, všem říkal, že jedou za mámou domů. Nevěděl, že je na nekonečné škole v přírodě,“ popsala osudný den matka chlapců Ludmila R.

Stačil jeden posudek

To se stalo jen den nato, co 27. dubna 2016 podala sociální pracovnice plzeňského OSPOD návrh soudu na odebrání dětí z péče matky, umístění do zařízení pro děti vyžadující okamžitou péči (ZDVOP) a zákaz styku s matkou.

Učinila tak na základě posudku znalkyně, která došla k drastickému závěru po jednorázovém tříhodinovém sezení, že děti žijí v paranoidně nastaveném prostředí, bojí se otce a inklinují k matce, u které hledají ochranu.

Soud stále neproběhl

Posudek nebyl dosud projednán, soud jejich matku a otce čeká 30. srpna, nicméně děti žijí už čtyři měsíce ve státním zařízení, aniž by znaly důvod, jsou v kontaktu s otcem, který má styk neomezený, ale matku vidět nesmí. Dvakrát ji zahlédly, jejich láska a touha po objetí vlastní matky však skončila pro paní Ludmilu pokutou.

„Jela jsem s kamarádkou, která si domluvila návštěvu chlapců, s tím, že počkám v autě. Ať alespoň ona ví, zda jsou v pořádku a jak jim je, když mně o nich nikdo nic neřekne. Jenomže otec si syny zrovna odvedl. Ale v 18 hodin, kdy už kluci měli být na večeři, jsme se nečekaně potkali u místních potravin. Kluci se ke mně rozběhli a objali jsme se. Za to jsem od soudkyně dostala pokutu 12 tisíc korun,“ popsala uložení pokuty Ludmila R.

Podruhé byla matka pokutována deseti tisíci za kontakt před ústavem, kde svým rodičům vykládala věci z auta, aby je předali vychovatelům chlapců – dorty a dárky k narozeninám a svátku.

Rok a půl syny vychovávala sama

„Najednou se za námi vynořil Vojtík s holčičkou, že přišli ze školy. Nevěděla jsem, že mu skončilo vyučování, zda chodí do družiny nebo na kroužky. Přišel ke mně, pohladila jsem ho, ale hned zasáhla vychovatelka. Odtrhla ho ode mne, řekla, že to musí hlásit na sociálku a že ani netuším, jak jsem si tím uškodila. Že už je to podruhé a že jsem si tím uzavřela cestu, abych děti někdy vůbec viděla,“ doplnila zoufalá matka, která se dle litery zákona ničím neprovinila.

Ludmilino zdůvodnění, proč toto musí zažívat, je takové, že se v roce 2014 začali chlapci výrazně bázlivě chovat vůči otci, stěžovali si, že se ho bojí, a když to matce o Vánocích zdůvodnili, tak se podle svých slov nemohla rozhodnout jinak než odejít.

Od té doby je vychovávala sama. S otcem, který projevil lítost, se děti potkávaly vždy za přítomnosti někoho dalšího. To ale přestalo fungovat a matka požádala o svěření dětí do péče.

Rozhodnutí v nesouladu s lékaři

„Lékařky opakovaně doporučovaly kvůli stabilizaci psychického stavu omezit kontakt s otcem. Takže jsme chodili už jen na asistované schůzky,“ popsala Ludmila události, které předcházely zásahu soudu. Na to otec chlapců reagoval žádostí o výlučnou péči. Vyžádal si zákaz styku dětí s matkou a soud mu na základě jediného posudku znalkyně vyhověl. Nehledě na žádosti a doporučení psycholožky, ke které se chlapci v zařízení dostali do péče.

„Místní psycholožka volala na OSPOD i znalkyni, že jsou tam chlapci neoprávněně, že je vytrhli z milujícího prostředí, kde o ně matka dobře pečovala. Velmi špatně to psychicky snášejí a jde o systémové týrání,“ popsala snahy lékařky matka dětí.

Psycholožka se dokonce pokoušela apelovat na otce, aby své opatření odvolal a dovolil dětem alespoň matku vidět. Bezúspěšně.

Reklama

Výběr článků

Načítám