Hlavní obsah

Marvanová čeká třetí dítě, koalici chybět nebude

PRAHA

Oznámení čtyřicetileté poslankyně Hany Marvanové (US-DEU), že se jí koncem září narodí třetí dítě, politici přijali s velkým porozuměním. Neobávají se, že by tím byla ohrožena křehká stojedničková vládní koalice právě v době, kdy se bude schylovat k bitvě o státní rozpočet na rok 2004.

Foto: UZS MSK

Ilustrační fotografie

Článek

Opozice už ohlásila ochotu tolerovat její případnou neúčast či zajistit včas párování, tedy absenci některého z jejích poslanců, aby zůstal zachován poměr sil ve Sněmovně. Nastávající maminka také věří, že se jí podaří skloubit pracovní povinnosti s mateřskými.

"Ano, jsem těhotná a dítě se má narodit koncem září," potvrdila v pondělí na dotaz Práva Marvanová, která je svobodnou matkou dvou synů. Radostnou událost už také oznámila předsedovi poslanecké frakce US Karlu Kühnlovi. Přiznala se, že zvažovala, zda za této nové situace zvládne parlamentní práci. "Zatím je můj zdravotní stav v pořádku, takže se zdá, že bych to zvládnout mohla," dodala. Sice už ví, co se jí narodí, ale do porodu chce udržet v tajemství, zda to bude kluk nebo děvče.

Zhruba před třemi nedělemi nechtěla poslankyně své těhotenství Právu ještě potvrdit. "Nechtěla jsem o tom ještě mluvit, dokud nebudou známé výsledky nezbytných lékařských vyšetření. Všechno je v pořádku," poznamenala Marvanová.

Podle přednosty gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Bohuslava Svobody u matek starších 35 let, a zejména po čtyřicítce, ve větší míře hrozí, že těhotenství bude rizikové. V průměru je osm až deset procent těhotenství v Česku rizikových. U žen vyššího věku je to 16 procent.

Špidla: dítě je přednější

S úsměvem reagoval na těhotenství sněmovní kolegyně premiér Vladimír Špidla. "Příchod dítěte na svět je vždy krásná zpráva. Důležité je, aby těhotenství proběhlo dobře a nebyl ohrožen život dítěte ani matky. Spekulace o vládní koalici nechávám stranou," řekl na dotaz Práva Špidla, který byl s Marvanovou v ostrém sporu, když loni v září potopila vládní povodňové balíčky.

Vicepremiér Petr Mareš z US-DEU se již chystá Marvanové poblahopřát: "Už jsme měli jednu poslankyni, která to časově zvládala," dodal. Podobně se vyjádřil šéf lidoveckých poslanců Jaromír Talíř. "Věřím, že to paní Marvanová zvládne. Já si myslím, že je natolik odpovědná, aby věděla, co všechno má udělat," sdělil Právu.

"Nezbývá, než popřát krásné děťátko a věřím, že zvládne obojí," řekl Právu předseda rozpočtového výboru Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Předseda poslanců ČSSD Petr Ibl se neobává, že by rodičovské povinnosti Marvanové mohly způsobit problémy ve vládní koalici. Jak řekl, věří, že v takovém případě opozice vyhoví případné žádosti o párování poslanců.

Místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf soudí, že o párování je možné jednat. "Je třeba ale o to požádat. Vždycky jsme se chovali slušně a dohody plnili," řekl Právu. Ochotou vyhovět za takové situace Marvanové nešetřil ani místopředseda Sněmovny Ivan Langer (ODS).

Není to první matka-poslankyně

Marvanová už jedno těhotenství úspěšně zvládla coby poslankyně ČNR. Mezi prvními "poslaneckými dětmi" byla Zuzanka, která vzešla z poslaneckého manželství lékařky Mileny Kolářové (později US) a knihkupce Petra Koháčka (ODS). Práci ve Sněmovně a mateřství skloubila v 90. letech současná ministryně školství Petra Buzková (ČSSD). Ta dokonce měla postýlku ve své kanceláři, když zastávala funkci místopředsedkyně komory.

V minulém volebním období se o potomky nejvíce rozrostl klub US-DEU. Synové se totiž narodili Monice Mihaličkové a Ivaně Hanačíkové. Řady otců, ale o dcery, tehdy rozšířili nynější ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) a Ivan Langer. Ze čtvrtého dítěte, dcery, se od loňského října těší Petr Nečas (ODS).

Reklama

Výběr článků

Načítám