Hlavní obsah

Martínek se zotavuje po desetihodinové operaci, rodina zveřejnila video

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvouletý Martin se vzácným genetickým onemocněním podstoupil ve středu desetihodinovou operaci ve francouzské nemocnici. Na nákladnou léčbu, kterou odmítla zaplatit zdravotní pojišťovna, vybrali minulý rok lidé přes 150 milionů korun. Nyní rodina zveřejnila video a fotografie chlapce zotavujícího se po náročném zákroku.

Martínek se zotavuje po desetihodinové operaciVideo: Tomáš Zatloukal

 
Článek

Podle zástupce rodiny Zdeňka Joukla zákrok trvající deset hodin proběhl na výbornou. Podílel se na něm tým neurochirurgů pod vedením Thomase Roujeaua, jednou z lékařek byla i primářka z Kliniky dětské neurologie ve Fakultní nemocnici Motol Jana Haberlová.

„Je to standardní proces, kdy dítě uspíte a připravíte ho k operaci. Musíte mu nasadit tzv. neuronavigační rám, poté jdete na zobrazení, vypočítá se trajektorie, kudy půjde aplikace léku, následně se provede samotná aplikace a poté kontrola, jestli nedošlo ke komplikacím,“ přiblížila s tím, že to zcela běžně trvá deset hodin.

Momentálně je Martínek na jednotce intenzivní péče, kde zůstane na pozorování zhruba čtrnáct dní. Efekt léčby by měl být patrný do měsíce po zákroku.

Foto: Tomáš Zatloukal

Operace trvala deset hodin

Foto: Tomáš Zatloukal

Na léčbu lidé loni vybrali přes 150 milionů korun. Efekt léčby by měl být patrný do měsíce po zákroku

Syndrom AADC je vzácné genetické onemocnění způsobující pacientům neurologické a další potíže. Dvouletý Martínek trpí těžkou formou choroby a je zcela odkázán na pomoc okolí. Kvůli syndromu není schopen udržet hlavičku, trpí křečemi a kvůli oslabenému polykacímu reflexu mu část zkonzumované stravy končí v plicích.

Léčba, kterou chlapec doposud podstupoval v České republice, jeho příznaky pouze tlumila. Genová terapie lékem Upstaza, která by měla Martínka většiny obtíží zbavit, je ale velmi nákladná a pro vzácný výskyt onemocnění ji pojišťovna odmítla zaplatit. Rodiče proto loni zřídili sbírku na Donio, kam poslalo finanční obnos přes 300 tisíc lidí – a celkově se vybralo 151 milionů korun.

Martínka operovali. Trvalo to 10 hodin

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám