Hlavní obsah

Martínek chce zvýšit činže v průměru o 9,3 % ročně

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek (ČSSD) navrhuje zvyšovat nájemné v průměru o 9,3 procenta ročně, a to po dobu šesti let. Nájemné, které je zmrazené od roku 2003, by stouplo poprvé od října příštího roku, tedy až po volbách.

Článek

Vyplývá to z návrhu zákona o nájemném, který ministr v těchto dnech předal k připomínkám ministerstvům a dalším partnerům. Návrh má být projednán ve vládě nejpozději do konce června.

Martínek zvolil variantu, podle níž by v přechodném období šesti let mohli majitelé zvyšovat nájemné každý rok jednostranně o povolené procento tak, aby se roční nájemné za oněch šest let dostalo u bytů první kategorie - s výjimkou Prahy 1 a Prahy 2 - na pět procent ceny bytu. Po šesti letech by se už nájemné sjednávalo dohodou podle principu místně obvyklého nájemného..

Zvýšení by bylo v každé obci jiné. Nejvíc by nájemné rostlo v Praze 1 - o 17,8 procenta ročně. Za byt o ploše 75 čtverečních metrů by nájemníci platili příští rok o téměř pět set korun více než dosud. Například v Brně by růst činil 7,3 až 16 procent, v Českých Budějovicích 11,4 a v Olomouci 7,9 procenta ročně.

Daleko výraznější zvýšení by postihlo byty druhé až čtvrté kategorie, kde je dnešní nájemné výrazně nižší. Tyto byty tvoří necelých deset procent nájemního bytového fondu. Například u nájemníků bytů čtvrté kategorie v Praze 1, kteří platí nyní maximální nájemné za čtvereční metr 15,44 koruny, by každoroční zvýšení činilo 33,9 procenta, v Brně 22 až 31,9, v Českých Budějovicích 26,7 a Olomouci 22,7 procenta ročně.

Jak by vzrostly nájmy (byt o ploše 75 m2) v Kč
ObecNyní2006Rozdíl
Praha 127803275495
Praha 827803125345
České Bud.15261700174
Brno 220572386329
Olomouc19242076152
bez služeb, příklady. Zdroj: MMR

"Po důkladné analýze byla vybrána varianta, která by obstála před štrasburským soudem a současně byla sociálně udržitelná," řekl Právu Ivan Přikryl, náměstek ministra pro bytovou politiku.

Majitelé domů nespokojeni

Podle jeho slov ministerstvo přípravu nového návrhu urychlilo tím, že proti původnímu plánu rovnou přišlo s paragrafovaným zněním. S návrhem již byli seznámeni zástupci politických stran a příští týden mají proběhnout koaliční jednání na nižší úrovni. V pondělí o něm bude jednat i bytová tripartita.

Občanskému sdružení majitelů domů se Martínkův návrh nelíbí. "Šest let přechodného období je neúměrná doba a i poté by v některých obcích bylo dosaženo jen poloviny nákladového nájemného. To je naprosto nepřijatelné," řekl Právu jeho místopředseda Libor Dellin. Podle jeho slov je chybou i to, že výpočet růstu nájemného nevychází ze skutečných tržních cen nemovitostí, ale z cen stanovených vyhláškou, což prý značně zkresluje situaci.

Předseda Sdružení nájemníků Stanislav Křeček souhlasí s přechodným obdobím, ale je na rozpacích z velkého zvýšení nájemného v Praze. "Něco jiného je, kdyby byly sociální příspěvky a lidé to mohli zaplatit," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám