Hlavní obsah

Marksová: Naslouchám lidem. Dienstbier někdy působí arogantně

Právo, Jan Martinek

Marketingovým produktům typu ANO lidé uvěřili i proto, že měly na rozdíl od nás v kampani víc ženských tváří, řekla v rozhovoru pro deník Právo nová místopředsedkyně ČSSD Michaela Marksová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD)

Článek

Dostala jste nejvíc hlasů ze všech kandidátů na místopředsedy. Co to pro vás znamená?

Bylo to překvapení a je to pro mě závazné.

Kam chcete stranu posunout?

Máme spoustu rezerv ve vnitřním fungování strany, mám na mysli například fungování odborného zázemí, organizací přidružených ke straně (Mladí sociální demokraté, Soc. dem. ženy, Klub seniorů ČSSD) nebo i to, jak vypadá naše stranické PR a náš obraz navenek.

Je spousta odborníků, kteří dlouhá léta pro stranu nezištně pracují, a my jich tolik nevyužíváme. Obzvlášť když jsme ve vládě, tak bychom jich měli využívat víc, aby existovaly přímé komunikační kanály mezi nimi a našimi ministry.

Je nové složení vedení ČSSD krokem k modernizaci strany, o které se mluví už deset let?

Máme k tomu našlápnuto. Není to ale jen novým vedením, ale také tím, co svými hlasy vyjádřili delegáti.

Myslíte třeba změnu stanov a kvóty pro ženy?

I to považuji za jeden z modernizačních prvků. Je to důležitý krok k důvěryhodnosti. Když se člověk podívá na marketingové produkty typu Věci veřejné a ANO, tak si všimne, že ony ženských tváří využívaly mnohem víc než my, měly to víc namíchané, a rozhodně to byl jeden z důvodů, proč jim voliči uvěřili.

Zaslechl jsem výtky, že ve vedení strany nezasedl nikdo, kdo by reprezentoval „tradičního voliče ČSSD“, žádný zástupce regionů. Že je to všechno „městská kavárna“.

To si opravdu nemyslím. To by pro mě nehlasovaly všechny regiony, kdyby tomu tak bylo. Ve vedení máme Luboše Zaorálka, předseda poslaneckého klubu Roman Sklenák je také z jižní Moravy. Na naše tradiční voliče rozhodně myslíme.

Vždy jsem vnímal vás a ministra Jiřího Dienstbiera jako představitele jednoho názorového proudu v ČSSD. Čím si vysvětlujete to, že vy jste dostala širokou podporu, a on naopak propadl?

Já jsem typ, který se hodně baví s lidmi. V rámci strany jsem komunikovala například i s těmi, kdo byli na straně pučistů. Objížděla jsem intenzivně regiony, snažila jsem se lidem vyhovět. Ve Sněmovně komunikuju i s opozicí. Poslouchám, co mi lidé říkají. Kdežto kolega Dienstbier má s tím trochu problém, někdy působí arogantně, na konferencích říkal některým lidem, že jsou mafiáni. To nejde.

Reklama

Výběr článků

Načítám