Hlavní obsah

Mapa ukazuje, jakému hluku jsou lidé vystaveni

Představu, jaké hlukové zátěži jsou lidé vystaveni v zaměstnání či ve svých domovech, si mohou udělat z hlukových map, které jsou ve formě aplikace dostupné na stránkách ministerstva zdravotnictví. Zveřejněná data vycházejí z měření v roce 2017 a již nyní probíhá sběr dat pro novou, v pořadí již čtvrtou verzi.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Hluková mapa zachycující centrum Prahy

Článek

Mapy byly pořízeny pro hlavní silnice, po kterých projede více než 3 000 000 vozidel za rok, hlavní železniční tratě, po kterých projede více než 30 000 vlaků za rok, a letiště s více než 50 000 vzlety nebo přistáními za rok, což je u nás pouze pražské letiště Václava Havla.

Zmapovány jsou rovněž velké aglomerace měst, konkrétně Praha, Brno, Ostrava, Plzeň, Olomouc, Liberec a Ústí nad Labem – Teplice.

„Cílem strategického hlukového mapování je zjištění úrovně hluku ve venkovním prostředí, jemuž jsou vystaveni lidé zejména v zastavěných oblastech, ve veřejných parcích nebo v tichých oblastech aglomerací, v tichých oblastech ve volné krajině, v blízkosti škol, nemocnic a jiných citlivých budov nebo v obydlených oblastech,“ popsala cíle mapování hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

Data budou rovněž zpracována ministerstvem dopravy a krajskými úřady k realizaci opatření, která by měla vést ke snížení hlukové zátěže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám