Hlavní obsah

Manželské smlouvy na internetu budou nepovinné

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo spravedlnosti couvlo. Předmanželské smlouvy se nebudou muset zveřejňovat na internetu povinně. Do veřejného seznamu budou podle nového občanského zákoníku zapisovány jen v případě, že to navrhne některý z manželů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

Úřad ministra Jiřího Pospíšila (ODS) doplnil do návrhu zákona nový odstavec až poté, co média informovala o záměru zřídit veřejný seznam všech manželských smluv. Zprávu, která vyvolala mezi lidmi poprask a kritiku, že půjde o nepřiměřený zásah do jejich soukromí, přineslo jako první Právo.

Chránit zájmy třetích osob

Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila bylo záměrem navrhovatelů zákona od začátku zápis do seznamu nabídnout manželům jako možnost. Cílem je chránit zájmy třetích osob, které obsah smlouvy neznají. Pokud chce jeden z manželů majetkem, jehož rozdělení je upraveno smlouvou, disponovat, případně je na majetek jednoho z manželů uvalena exekuce, může zveřejnění smlouvy ve veřejném seznamu zabránit pozdějším vlastnickým sporům.

Paragraf 603 ministerstvo doplnilo o druhý odstavec, v němž je výslovně uvedeno, že smlouva o manželském majetkovém režimu se do veřejného seznamu zapíše, „navrhne-li to některý z manželů“.

Kdo veřejný seznam povede?

I tak budou páry, které si své majetkové poměry upraví smlouvou, motivovány její text spíše zveřejnit. Stejně jako jakákoli jiná smlouva má totiž účinky pouze mezi stranami, které ji uzavřely, a nelze se jí dovolávat vůči jiné straně, pokud se smlouvou není seznámena.

Na zvláštním zákonu bude, aby stanovil, kdo veřejný seznam povede, zda to bude soud nebo jiné registrační místo a jak bude probíhat řízení o zápisu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám