Hlavní obsah

Předmanželské smlouvy mají být přístupné na internetu

Právo, Josef Koukal
PRAHA

Desítky miliónů dluží herec a producent Jiří Pomeje svým věřitelům. Než se v létě oženil s Ivetou Bartošovou, podepsali snoubenci předmanželskou smlouvu, v níž upravili své majetkové vztahy. Kdyby již platil nový občanský zákoník, jehož předlohu má v prosinci dostat na stůl vláda, ocitla by se tato smlouva na internetu a každý by si ji mohl přečíst.

Článek

Stejně by na tom byli všichni občané. Kdo se totiž do budoucna rozhodne uzavřít sňatek, v němž si s partnerem upraví majetkové vztahy manželskou smlouvou, bude muset počítat s tím, že tato smlouva bude veřejná.

Návrh nového občanského zákoníku tak má podle svých autorů lépe chránit zájmy třetích osob.

Pomeje: mně by to nevadilo, jiným možná ano

"Osobně by mi zveřejnění naší manželské smlouvy na internetu nevadilo. Ale dovedu si představit, že jiným párům ano. Vždyť v předmanželských smlouvách se kromě majetkových otázek řeší i osobní věci,“ říká Jiří Pomeje.

Opatrně se k záměru staví i konkursní správkyně Tereza Klečková, která má za úkol pohledávky Pomejeho věřitelů uspokojit. Přitom právě konkursním správcům a exekutorům by přehled manželských smluv na internetu měl usnadnit práci.

"Skutečně se domnívám, že bych jeho předmanželskou smlouvu měla mít k dispozici. On mi ji slíbil, ale doposud nedodal. Na druhou stranu si nemyslím, že by registr měl být přístupný každému na internetu. Je to příliš velký zásah do soukromí osob,“ míní Klečková.

Opatření má zvýšit právní jistotu

Přínos zamýšleného veřejného registru vysvětluje Ondřej Frinta z katedry občanského práva Právnické fakulty UK. "Manželé se například dohodnou, že vzácný obraz nezůstane ve výlučném majetku jednoho z manželů, nýbrž se stane součástí jejich společného jmění,“ uvádí příklad právník.

"Potom přijde kupec, který bude vycházet z toho, že obraz je ve výlučném majetku jednoho z manželů a o prodeji bude jednat pouze s tímto manželem. Budou-li však smlouvy přístupné ve veřejném seznamu, bude bez dalšího zřejmé, že musí jednat s oběma manžely,“ dodává Frinta s tím, že účelem seznamu je zvýšit právní jistotu všech zúčastněných stran.

Současná právní úprava sice umožňuje manželům uzavřít předmanželskou smlouvu, ta se ale podepisuje u notáře a její obsah je v podstatě tajný. Podle návrhu nového zákona se ve veřejném seznamu objeví všechny typy smluv o manželském majetkovém režimu, to znamená všechna ujednání manželských párů, které se rozhodly řešit své majetkové vztahy jinak, než odpovídá klasickému manželství.

"Do seznamu se zapisuje vše, co mění zákonný majetkový režim manželů,“ uvádí se doslova v příslušné pasáži zákona.

Konkrétní podobu seznamu má upravovat ještě zvláštní norma, kterou doposud ministerstvo spravedlnosti nemá připravenou. "Jisté je zatím skutečně jen to, že seznam bude zřízen a že bude veřejně přístupný,“ říká Jitka Zinke z tiskového odboru ministerstva spravedlnosti.

Podle záměru resortu by mohl vypadat obdobně jako obchodní rejstřík. Není také určeno, kdo by evidenci vedl, zda soud nebo některý z centrálních justičních orgánů, například Notářská komora.

Proti problémům při exekuci

Zveřejnění manželských smluv může zabránit také případným nesrovnalostem v exekučním řízení.

"Manželé se například dohodli, že všechny nemovitosti budou majetkem manžela, movitosti (například automobily nebo elektronika) budou patřit manželce. Manžel si bez souhlasu manželky vezme větší půjčku, kterou nesplácí a věřiteli neřekl, že má s manželkou upravené majetkové poměry,“ uvádí příklad mluvčí.

"Dojde na exekuci, při níž exekutor zabaví automobily, ač jsou jen manželky, a prodá je. Manželka s tím nemůže dělat nic jiného, než žádat náhradu po manželovi. Nemůže se ale bránit vůči věřiteli ani vůči exekuci,“ dodává Zinke.

I těmto nepříjemnostem pomůže veřejný seznam předejít. Exekutor z něj totiž už dopředu zjistí, co z majetku smí do exekuce zahrnout.

Ať si exekutoři zajistí doklady u dlužníka, navrhuje Pomeje

Podle Pomejeho, který má s exekucemi už z minulosti vlastní zážitky, by stačilo, kdyby si exekutoři potřebné doklady vyžádali na místě přímo od dlužníka. "Chápu, že exekutoři přicházejí bez varování, aby někdo nemohl něco ukrýt, ale před samotnou exekucí by se měli nejdřív seznámit se všemi materiály, které majetkové poměry dotyčného upravují,“ říká herec, který se zadlužil při produkci filmu Andělská tvář.

"Spíš bych se zaměřil na to, proč mají správci konkurzní podstaty a exekutoři tak velké pravomoci. Že mohou člověku zabavit i to, co není jeho a majitel se pak musí vrácení domáhat vleklou soudní cestou,“ dodává Pomeje.

Reklama

Výběr článků

Načítám