Hlavní obsah

Malou obec na Novojičínsku vede senátorka, místostarosta je poslanec

Ivana Váňová (KDU-ČSL), která byla ve druhém kole voleb zvolena senátorkou v obvodu Nový Jičín, je dlouholetou starostkou obce Mořkov. Ta se může chlubit tím, že v jejím čele stojí hned dva zákonodárci. Místostarostou Mořkova je totiž poslanec a stranický kolega Jiří Navrátil.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ivana Váňová (KDU-ČSL).

Článek

V obecních funkcích možná zůstanou i v dalším volebním období. Váňová i Navrátil totiž úspěšně kandidovali za KDU-ČSL i v letošních komunálních volbách. Strana v obci se zhruba 2500 obyvateli v zastupitelstvu obsadí devět z 15 křesel.

Váňová, která stojí v čele obce od roku 2010, skončila jako třetí, ač kandidovala z prvního místa. Ustavující zastupitelstvo obce je naplánováno na 24 října. Do té doby se bude muset nově zvolená senátorka rozhodnut, jak skloubit práci v horní komoře a v zastupitelstvu domovské obce.

Do Senátu Váňová kandidovala s podporou koalice SPOLU a ve druhém kole těsně porazila Jaromíra Radkovského z hnutí ANO. Získala 10 039 hlasů (50,79 procenta), zatímco její protikandidát 9726 (49,2 procenta).

V Mořkově přesáhla ve druhém kole podpora nově zvolené senátorky 68 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám