Hlavní obsah

Maláčová se chce soustředit na podporu rodin a zvýšení mezd

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pondělí odpoledne jmenoval novou ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD). Ta na postu nahradila Petra Krčála (ČSSD), který přede dvěma týdny rezignoval kvůli podezření z plagiátorství při psaní bakalářské práce. Maláčovou odpoledne do úřadu oficiálně uvedl premiér Andrej Babiš. Zopakovala, že se chce soustředit na zvyšování platů ve veřejné sféře, prosadit zvýšení minimální mzdy a podporovat rodiny, především samoživitelky.

Foto: Kancelář prezidenta republiky ČR

Kandidátka na ministryni práce a sociálních věcí Jana Maláčová u prezidenta Miloše Zemana na zámku v Lánech

Článek

Jmenování ministryní se netradičně odehrálo v Lánském zámku, kde byl přítomen i předseda ČSSD Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš. S ním i s prezidentem se Maláčová sešla již minulý týden a představila jim své priority v resortu. [celá zpráva]

V rychlém sledu po jmenování následovalo i uvedení do úřadu Andrejem Babišem.

Důraz na rodinnou politiku, samoživitelky i děti ohrožené chudobou

Po něm Maláčová opět zopakovala, jaké budou její hlavní priority v resortu. Ty by měly vycházet z programového prohlášení vlády, tedy například proplácení nemocenské od prvního dne, dále pak navyšování platů ve veřejné sféře i minimální mzdy. Soustředit se chce i na politiku zaměstnanosti.

Kromě priorit uvedených v programovém prohlášení se chce také zaměřit na rodinnou politiku a podporu matek samoživitelek.

„Je to například podpora samoživitelek a dětí ohrožených chudobou, pokud jejich rodiče neplatí alimenty, návrh na sdílené pracovní místo," uvedla. Chce se zaměřit také na oblast zaměstnanosti v souvislosti se stárnutím populace, ale i společenskými změnami spojenými například s digitalizací.

Její resort připraví i návrh na zvýšení rodičovského příspěvku o 40 tisíc korun na 260 tisíc korun. Při hladkém postupu by matky či otcové na rodičovské mohli začít vyšší sumu čerpat před koncem příštího roku. [celá zpráva]

Maláčovou čeká první jednání vlády

Jako první z úkolů na ni však čeká vrácená novela důchodového pojištění ze Senátu, kvůli které bude trvat na svolání mimořádné schůze. Pokud by nebyla svolána, byl by ohrožen nárůst důchodů od 1. ledna 2019. [celá zpráva] Iniciování schůze v termínu po 21. srpnu potvrdil i Andrej Babiš.

Andrej Babiš také připomněl, že Maláčovou v úterý čeká první jednání vlády a na něm se bude Maláčová moct blíže pobavit s ministryní financí Alenou Schillerovou o financích na plánované výdaje resortu.

Reklama

Výběr článků

Načítám