Hlavní obsah

Magistrát zlikviduje Prahu olympijskou, stála 70 miliónů

– Praha
Právo, Petr Janiš

Pražští radní v úterý pravděpodobně pošlou do likvidace obecně prospěšnou společnost Praha olympijská, která v minulém volebním období marně chystala kandidaturu metropole na letní olympijské hry v letech 2016 a 2020.

Článek

Současní radní se od projektu, který nevyšel, rozhodli odstřihnout. „Z účtů magistrátu na Prahu olympijskou odešlo 70,5 miliónu korun. Rozhodně to byla drahá legrace,“ řekl Právu náměstek primátora Antonín Weinert (ČSSD), který návrh na likvidaci radním předloží.

Magistrát podle něho zadal audit ekonomických toků v letech 2007 a 2008. Nastoupit by měl likvidátor, ve správní radě společnosti ještě zůstanou zástupci města.

„Ale nemají už nárok na odměnu,“ poznamenal Weinert. Není přesvědčen o věrohodnosti argumentu, že se neúspěšnou kandidaturou metropole na pořadatelství olympiády zvýšilo její mezinárodní renomé a prestiž.

Pro olympiádu v Praze vznikaly různé studie a ekonomické výpočty. Architekti pracovali na nové podobě olympijské vesničky v Letňanech. Volným pozemkům pro sportoviště se musela přizpůsobit i poloha letňanské stanice metra. Projekt obhajoval především bývalý primátor Pavel Bém.

Předpokládalo se, že pokud by Praha získala status kandidátského města, muselo by se do nových staveb, úprav stávajících stadiónů a hal, bazénů a vodních kanálů investovat přes 40 miliard korun. Přípravy financovalo město, se stavbou sportovišť měl pomoci stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám