Hlavní obsah

Luxusní svatby nejen v Londýně, ale i v Česku

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Velké Británii pomalu opadá euforie ze svatby prince Harryho s Meghan Markleovou, která podle BBC vyšla na opravdu královských 32 miliónů liber (938 miliónů korun). Luxusní svatbu, která sice nestojí stovky miliónů, ale „jen“ stovky tisíc, ale lze bez problémů uspořádat i v Česku.

Foto: Handout, Reuters

Princ Harry s manželkou Meghan a nejbližší rodinou. Zleva vpředu královna Alžběta s manželem, za nimi princ Charles s Camillou, zprava matka nevěsty, princ William a Kate

Článek

„To, co bylo před takovými dvanácti lety nepředstavitelné, je dnes běžnou realitou. S tím, jak společnost bohatne a zvyšuje se životní úroveň, roste i zájem o svatby, kde objednavatelé nešetří,“ potvrdila Právu Světlana Uldrychová z agentury Báječná svatba.

„Skutečně jediná hranice možností je částka, kterou svatebčané hodlají uvolnit. Pokud je na přípravu svatby čas, je možné zařídit prakticky cokoli,“ dodala Uldrychová.

Svatba, která počítá se stovkou a více hostů, jejich ubytováním, hostinami, doprovodným programem, netradičními místy obřadu, vyžaduje složitou logistickou přípravu, na kterou si lidé často objednávají specializované agentury. Objednací doba se pohybuje od roku do několika měsíců před svatbou. Důvodem jsou hlavně vytížené kapacity luxusních hotelů, zámků či pražských zahrad.

Čtvrt miliónu jako nic

Začíná to již dopravou. Objednat si lze historická auta, kočáry i svatební tramvaj. Kytice na svatbu zase může být v době, kdy se květiny dopravují letadly, prakticky z kterékoli části světa.

...celková cena překročila čtvrt miliónu. A to nepočítám moje šaty za 60 tisíc, manželův oblek byl levnější za 35 tisíc...
nevěsta Lucie

„Svatbu na zámku se zhruba 35 hosty pořídíte od 115 tisíc korun,“ řekla Právu sedmadvacetiletá Lucie. „K tomu zazpíval známý zpěvák za 50 tisíc, ohňostroj vyšel na 40 tisíc. Měli jsme také půlnoční přípitek za doprovodu houslového kvarteta a další drobnosti, celková cena překročila čtvrt miliónu. A to nepočítám moje šaty za 60 tisíc, manželův oblek byl levnější za 35 tisíc,“ spočítala Lucie celkové náklady svého velkého dne.

Podle agentur v Česku obecně roste zájem pořádat jako součást svatebního dne koncert známého orchestru, kapely či populárního zpěváka nebo zpěvačky, což není neřešitelný problém.

Cena se pohybuje od desítek tisíc korun po statisíce, záleží samozřejmě na jménu umělce. Při najmutí orchestru je třeba počítat rovněž se statisíci.

Ochranka i právník

Hostina může trvat dvě hodiny, ale také celý den. Zde je možné si vybrat od ubrousků za tři koruny po vyšívané ubrousky s monogramem za stovku, stoly se mohou prohýbat pod speciálním nádobím a zlacenými příbory.

Pronájem velkého sálu pro 300 hostů nebo zámecké zahrady vyjde rovněž na desítky či stovky tisíc. Ohňostroj je možné pořídit od šesti do sta tisíc korun. Totéž platí o šatech. Krásné šaty na svatební den je možné si půjčit za tři tisíce, nebo si je také nechat ušít na míru za desítky tisíc.

Do nákladů svatby je v některých případech nutno započítat i služby ochranky, která zabrání vstupu nechtěných či nežádoucích hostů a zvědavců. Dnes je také módní započítat i náklady na právníka, který připraví předmanželskou smlouvu. Luxusní svatba tak začíná na zhruba půl miliónu korun.

Česká republika už ovšem zažila i dražší svatby. Luxusní šaty, kaviár a Robbie Williams jako hudební doprovod, tak vypadala před dvěma lety svatební hostina dcery ruského oligarchy Rašida Sardarova. Za svatbu v pražském Žofíně podle médií zaplatil závratných 250 miliónů korun.

Pozvání na luxusní svatby něco stojí i hosty. Láhev koňaku za 20 tisíc nebo zájezd do Dubaje pro dvě osoby za dvě stě tisíc jako svatební dar není na luxusních svatbách výjimkou.

Na českém trhu jsou běžně k dostání šperky za milión nebo hodinky za stovky tisíc. Potěší i vůz Lamborghini za 4,7 miliónu nebo námořní jachta, jejíž cena se pohybuje od půl miliónu do několika miliónů korun.

Pouze jediná věc se nedá objednat či koupit. Totiž, zda manželství vydrží a zda v něm partneři budou skutečně šťastní, upozorňují psychologové.

Anketa

Kolik hostů jste měli na svatbě?
Do padesáti
25,3 %
Do stovky
24,9 %
Nad stovku
24,9 %
Neměl(a) jsem svatbu
24,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3478 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám