Článek
„Osud Standy je bohužel neznámý. Buď odplaval při loňských povodních do řeky Lužnice, nebo uhynul, což si ale úplně nemyslíme, protože jsme ho nenašli, anebo ho chytil pytlák,“ řekl Josef Malecha z rybářství Třeboň.
Rožmberk má rozlohu přes 640 hektarů a rybáři ho začali vypouštět už před 14 dny. Samotný výlov má na starosti asi 40 rybářů. „V pátek kolem 7:00 ráno se sešla rybářská parta, která zaplotila. To znamená, že rybáři roztáhli velkou síť a zabránili rybám, aby unikly z loviště,“ řekl Malecha.
Odchycené ryby rybáři třídí podle druhu a velikostí do kádí a nákladními auty je sváží na sádky do nedaleké Třeboně. Předpokládá se, že z Rožmberku se vyloví asi sto tun tržních ryb, většinu z nich tvoří kapr.
Jedním z rybářů, který má výlov na starosti, je i Vladimír Kukačka. „Rybařinu jsem chtěl dělat od mala. Asi to máme v krvi, protože můj otec byl rybář, příbuzní byli rybáři a co jsem si tak našel, tak naši předci byli v rožmberských i schwarzenberských službách buď jako rybáři, nebo hajní,“ řekl Kukačka.
Osolený kapr „co dům dal“
Miluje ryby a rád je prý i připravuje. Nejlepší je podle něj kapr. „Nejchutnější je čerstvý kapří řízek na sádle. Náš rodinný recept je kapr, co dům dal. Je to pečený kapr s divokým kořením, se zeleninou, cibulí, česnekem, trochou papriky a rajčatovým protlakem. Je to strašně dobrý. A zdůrazňuji, že nejhorší je neosolená ryba,“ dodal Kukačka.
Lidé, kteří výlov sledují, mohou pod hrází ve stáncích ochutnat rybí pokrmy. A to jak smaženého kapra a kapří polévku, tak i kapří hranolky nebo sumčí guláš. Výlov potrvá až do neděle 19. října.
Loni se Rožmberk kvůli povodním lovil bez účasti veřejnosti.