Hlavní obsah

Loni 646 případů klíšťové encefalitidy, jeden pacient zemřel

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Loni bylo v Česku 646 případů klíšťové encefalitidy neboli klíšťového zánětu mozku. Jeden pacient na nemoc zemřel. "Byl to muž ze Sokolovska, který se od infikovaného klíštěte nakazil na Plzeňsku," řekl Právu v úterý Čestmír Beneš ze Státního zdravotního ústavu v Praze.

Článek

Dodal, že výskyt tohoto onemocnění je v podstatě stejný jako byl v roce 2001, kdy klíšťový zánět mozku dostalo 633 pacientů.

Proti onemocnění je nejlepší se nyní, v zimních měsících, chránit očkováním. "V současnosti jsou na českém trhu k dispozici dvě očkovací látky, které jsou účinné a dokáží vytvořit ochranu proti onemocnění virem klíšťové encefalitidy," říká prof. Jiří Beran z Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové. Dodává, že jedna z vakcín byla speciálně vyvinuta zvlášť pro děti a zvlášť pro dospělé. Ta pro děti od jednoho do 11 let méně zatěžuje dětský imunitní systém.

Aplikace vakcíny pro děti i dospělé se provádí v základních schématech a v přeočkování. Základní schéma očkování může být klasické, kdy se aplikují dvě dávky očkovací látky s odstupem 1 - 3 měsíců a poté se přeočkuje za 9-12 měsíců, nebo zrychlené, kdy dávka očkovací látky se aplikuje v prvním, sedmé a v jednadvacátém dni a přeočkování pak za 12 - 18 měsíců. Očkovaný je chráněn proti klíšťové encefalitidě za 14 dnů po druhé dávce. Očkování není hrazeno ze zdravotního pojištění, ale některé pojišťovny je dětem nebo mladým lidem částečně platí.

Reklama

Výběr článků

Načítám