Hlavní obsah

Lipavský s podnikateli odletěl do Indie. Chce řešit linku Praha–Dillí nebo zbrojní spolupráci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v neděli ráno odletěl společně s podnikatelskou delegací na několikadenní oficiální návštěvu do Indie, kde bude jednat o prohloubení partnerství ve vědě a inovacích, prioritou však je větší spolupráce v rámci obranného průmyslu a cestovního ruchu.

Foto: Daniel Drake, Novinky

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti)

Článek

(Od našeho zpravodaje)

Lipavský má během několikadenní cesty, která se koná od 26. února do 1. března v plánu jednat s indickými politiky. Setká se například se svým protějškem Subrahmanyamem Jaishankarem, ale i dalšími vrcholnými představiteli země.

„Po roce konečně vyrážím na velkou, politickou, zahraniční cestu. První půl rok jsme neřešili téměř nic jiného než válku na Ukrajině, potom bylo předsednictví a v kalendáři nebyl úplně prostor pro nějakou delší cestu. Jsem opravdu rád, že můžu jet do Indie. Velmi intenzivně jsem minulý rok pracoval na vztazích s Indií a po dobu, co jsem ve funkci, tak už to bude moje čtvrté setkání s indickým ministrem zahraničních věcí,“ přiblížil novinářům v letadle Lipavský.

Současné vedení ministerstva zahraničí se plánuje více zaměřit na oblast Indo-Pacifiku. „Náš strategický dialog s Indií chceme opřít především o téma inovací. Vidíme prostor pro spolupráci nejen v ekonomických vztazích, ale také ve vědě a výzkumu, obranně-průmyslové oblasti, kybernetické bezpečnosti, zdravotnictví, energetice, ICT nebo rozvoji chytrých měst,“ komentoval záměr Lipavský.

Ministři v Bruselu posnídali s Kasparovem

Zahraniční

Na stole i téma vztahů s Ruskem

Prioritou je však spolupráce v obranném průmyslu a cestovním ruchu. V oblasti obrany podle Lipavského Indie hledá možnosti, jak se v případě vojenské techniky stát méně závislou na Rusku, které vloni v únoru rozpoutalo válku na Ukrajině.

„Spolupráce Indie a ruského průmyslu sahá mnoho let zpátky a je tradiční, ale v posledním roce vidíme indickou stahu intenzivně diverzifikovat a český obranný průmysl má co nabídnout. Vnímají realitu toho, že ruské zbrojní otázky nejsou tak ideální, jak si představovali, a hledají nové a spolehlivější dodavatele. Český obranný průmysl má výrobky, které jsou velmi zajímavé pro Indii, bavíme se třeba o radarech, většina vzdušného prostoru je monitorována radary československé výroby,“ vysvětlil Lipavský.

Současně dodal, že proniknout na indický trh je velmi složité kvůli mnoha požadavkům. Aktivity takových firem proto hodlá osobně v Indii podpořit.

Zvednout chce také téma ekonomicky výhodného svazku mezi Indií a Ruskem. Indie například zaujala neutrální postoj k rezoluci odsuzující ruskou agresi na Ukrajině schválenou tento týden na Valném shromáždění OSN.

„Víme, že Indie v mezinárodních vztazích vystupuje neutrálně, v OSN se třeba zdrželi ukrajinské rezoluce, ale o to víc s nimi potřebujeme pracovat. Indie například zvýšila dovoz ropy a plynu z Ruska, nicméně za ty omezené ceny, tedy pro ně je to teď výhodné, ale berou to velmi pragmaticky,“ připomněl šéf české diplomacie.

V souvislosti s oblastí cestovního ruchu se mělo řešit případné znovuotevření Generálního konzulátu v Bombaji nebo například možné přímé letecké spojení mezi Indií a Českou republikou.

Lipavský v Radě bezpečnosti: Musíme Rusko zastavit, i Česko nese následky agrese

Svět

„Pracuje se na tom. Máme ambici jednat s některými aerolinkami a podpořit je v daném směru na letišti Praha,“ přiblížil před cestou ředitel ministerského odboru Asie Marek Libřický.

„Letecké společnosti potřebují vidět, že to naše země myslí vážně. Letiště Praha patří státu, a to, že otvíráme Generální konzulát v Bombaji, tedy budeme navyšovat kapacitu vydaných víz, je důležitým signálem, aby viděli, že to letecké spojení bude moci fungovat,“ řekl Lipavský.

V doprovodu desítka firem

Na cestě Lipavského doprovází zástupci desítky tuzemských firem, které by rády pronikly na indický trh nebo tam rozšířily své působení, ale také zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR či ministerstva průmyslu a obchodu.

Obchodní výměna mezi Českem a Indií se během posledních let pohybovala okolo 30 miliard korun, vloni byl zaznamenán rekordní obrat ve výši 46 miliard.

„Český průmysl má v Indii velmi dobrou pověst. Věřím, že se nám podaří na tuto historickou zkušenost navázat a že naše firmy díky osobním schůzkám s místními společnostmi získají zajímavé obchodní příležitosti či kontrakty,“ přiblížila viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy ČR Milena Jabůrková.

Během prvních dvou dní strávených v Dillí například přednese Lipavský projev na podnikatelské konferenci „India Europe Business & Sustainability Conclave“. Poslední den cesty stráví v Bombaji, kde jej čekají další jednání s politiky nebo exportéry.

Tvrdý dopad sankcí. Rusko musí prodávat ropu do Indie se ztrátou

Ekonomika

„Země EU jsou atraktivním partnerem pro Indii, která ekonomicky roste. Když jsme omezili veškeré vztahy s Ruskem, Čína se zavřela kvůli covidu a je velmi složité s nimi něco dojednávat, tak je pro nás důležité se umět přeorientovat na tu Indii. I proto moje cesta vede sem,“ uzavřel Lipavský s tím, že Indové mají zájem budovat spolupráci v oblasti technologií.

Reklama

Výběr článků

Načítám