Hlavní obsah

V Izraeli jsou desítky Čechů, repatriace se zatím nechystá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) zůstává v Izraeli v systému DROZD evidováno 165 Čechů. Mezi oběťmi řádění palestinských teroristů nejsou hlášeni čeští občané. Repatriační lety nicméně ministerstvo zatím neplánuje. Lipavský v pondělí zamíří do Ománu, kde se v Maskatu zúčastní jednání zástupců Evropské unie a Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu.

Briefing ministra zahraničních věcí Jana LipavskéhoVideo: ČTK

 
Článek

Ministr dále uvedl, že financování projektů EU v Palestině, které je po palestinských útocích terčem kritiky, bude na jednání otevřeno. „Toto téma bude nepochybně na stole,“ uvedl Lipavský.

EU v pondělí rozhodla, že pozastaví veškeré platby, které měly jít na podporu palestinského obyvatelstva.

Ministr již o víkendu „hanebný útok“ odsoudil a deklaroval českou podporu Izraelcům i jejich právu na sebeobranu.

Dá se očekávat, že na dvoudenním ministerském jednání bude konflikt Izraele a hnutí Hamás, které má podporovatele právě v arabských zemích, jedním z klíčových témat.

Radu pro spolupráci arabských států Perského zálivu tvoří nepřekvapivě šestice států s přístupem do Perského zálivu – Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Katar, Omán a Bahrajn.

Hamás si podepsal rozsudek smrti, říká český diplomat v Tel Avivu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám