Hlavní obsah

Lídři V4 chválí spolupráci s Jižní Koreou. Babiš čeká její účast v tendru na Dukovany

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Jižní Korea je pro země Visegrádské čtyřky (V4) jedním z hlavních ekonomických partnerů. Po čtvrtečním společném jednání v Budapešti to řekli premiéři středoevropských zemí a společně s prezidentem Jižní Koreje Mun Če-inem si pochvalovali dosavadní spolupráci. Český premiér Andrej Babiš pak předpokládá, že se jihokorejské firmy zúčastní chystaného tendru na dostavbu jaderných bloků v Dukovanech.

Foto: Laszlo Balogh, ČTK/AP

Zleva český premiér Andrej Babiš, jihokorejský prezident Mun Če-in, maďarský premiér Viktor Orbán, polský premiér Mateusz Morawiecki a slovenský předseda vlády Eduard Heger

Článek

„V uplynulých pěti letech se obchod mezi zeměmi V4 a Koreou rozvinul o 40 procent. Doufáme, že jihokorejský průmysl nám prokáže poctu a bude dále investovat,“ prohlásil po setkání všech aktérů maďarský premiér Viktor Orbán, jehož země aktuálně předsedá V4 a summit zorganizovala.

Doufám, že si Fiala uvědomí, jak je V4 důležitá, prohlásil Babiš před summitem

Domácí

V této souvislosti Orbán zmínil „největší projekt V4“, o němž však mnoho neřekl, a to vybudování 800 kilometrů dlouhé rychlodráhy spojující země skupiny. Pouze neurčitě řekl, že se zkrátila dobu cestování z dvanácti na pět hodin.

Podle českého premiéra Andreje Babiše je asijský stát z hlediska zahraničních investorů u nás na třetím místě hned po Německu a Spojených státech. „Velice si vážíme těchto investic, spolupráce je velice dobrá,“ pochvaloval si Babiš.

„Jsem přesvědčen, že podpis obnoveného memoranda napomůže rozvoji další spolupráce. Česká republika připravuje soutěž na obnovu jádra v Dukovanech a předpokládáme, že se Jižní Korea zúčastní, protože má skvělé technologie, které realizovali v Arabských emirátech,“ podotkl premiér.

Mimo to Babiš stejně jako před čtvrtečním ranním odletem do Budapešti vyzdvihoval důležitost a perspektivnost visegrádské skupiny.

V4 odmítá zvyšování daní a přerozdělování migrantů

Evropa

Jihokorejský prezident Mun Če-in na summit Visegrádské čtyřky zavítal podruhé, poprvé se tak stalo v roce 2015, kdy se setkání konalo v Praze. Prezident v Budapešti označil Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko za rodící se centrum průmyslové výroby.

Přislíbený rozvoj spolupráce

„V roce 2014 jsme překročili přes bilaterální spolupráci a nyní už je to partnerství. Naším druhým největším partnerem a investičním cílem jsou právě země V4. Asi nejnovější spoluprací je výroba baterií pro elektrická vozidla. Budeme dále rozšiřovat i vědeckou spolupráci,“ prohlásil prezident.

„Uhlíková neutralita je velká výzva. Potřebujeme zabojovat o to, abychom jí dosáhli. Jako politici musíme hlídat rizika spojená s energetickou chudobou. Chceme také rozvíjet spolupráci v boji proti pandemii covidu-19,” řekl například slovenský předseda vlády Eduard Heger.

Na schůzce aktéři mluvili také o bezpečnosti ve světě, o situaci v Afghánistánu či na polských východních hranicích. Jihokorejský prezident také poděkoval předsedům vlád, že se zajímají o udržení míru na Korejském poloostrově.

Vraťte se k jednání o Turówu, vyzvali v Liberci končící vládu

Domácí

Během čtvrteční návštěvy v Budapešti má Babiš také v plánu setkání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem a poté s jihokorejským prezidentem. V podvečer se pak vrací zpět do Česka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám