Hlavní obsah

Lídrem ANO pro podzimní volby v Praze bude Patrik Nacher

– Praha • Aktualizováno

Lídrem hnutí ANO pro podzimní volby do pražského zastupitelstva bude poslanec a pražský zastupitel Patrik Nacher. V primárkách porazil náměstkyni primátorky Evu Kislingerovou a dva pražské radní, Karla Grabeina Procházku a Libora Hadravu. Řekl to krajský manažer hnutí Martin Haushalter. O lídrovi hlasovali členové hnutí od čtvrtka do sobotních 14:00, volební účast byla 63 procent.

Foto: Petr Horník, Právo

Patrik Nacher

Článek

„Musím poděkovat za podporu a upřímně si jí vážím. Je to silný mandát, protože v primárkách se vyjadřovala celá členská základna, a navíc je provázela vysoká účast. Je to pro mě samozřejmě i veliký závazek a já se budu snažit ta očekávání naplnit,“ reagoval na své zvolení Nacher.

Podle něj jsou pro úspěšné sestavení dobré kandidátky nutné čtyři předpoklady. „Dobrá koordinace a kooperace se současnou primátorkou, silný mandát členské základny, podpora vedení hnutí ANO a sestavení silné a týmové kandidátky. Teď jsme v polovině,“ vypočítal.

Nachera musí ještě potvrdit předsednictvo

„V primárních volbách zvítězil Patrik Nacher. Stává se tak oficiálně zvoleným kandidátem na lídra pro podzimní komunální volby. Tohoto kandidáta ještě musí potvrdit krajský sněm a celostátní předsednictvo,“ řekl Haushalter.

Již před vyhlášením výsledků byl považován Nacher za favorita. V dopise adresovaném členům hnutí jej podpořila i primátorka Adriana Krnáčová.

Krnáčová se o pozici v čele kandidátky neucházela. Na začátku dubna oznámila, že chce s politikou úplně skončit a být pouze řadovou členkou hnutí. Krnáčová vedla hnutí ANO do voleb před čtyřmi lety, nebyla ale první volbou pro čelo kandidátky.

V ANO nejprve zvažovali, že by měl kandidátku vést bývalý primátor Jan Kasl, další variantou byla podnikatelka Martina Schopperová.

Piráty povede Hřib, komunisty Semelová

V Praze společnou kandidaturu do komunálních voleb ohlásily TOP 09 a STAN. Jedničkou kandidátky by měl být europoslanec a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a lídrem za STAN bude právnička Hana Marvanová.

Lídra si už vybrali také Piráti, a to Zdeňka Hřiba. KDU-ČSL povede do voleb radní Jan Wolf, komunisty Marta Semelová.

Do voleb se chce zapojit také uskupení Praha Sobě, jehož hlavní tváří je poslanec, starosta Prahy 7 a člen KDU-ČSL Jan Čižinský. Zelené, kteří vyjednávají s dalšími stranami o předvolební koalici, povede do voleb místostarosta Prahy 7 a pražský zastupitel Ondřej Mirovský. Jasno zatím nemají ani v ODS a ČSSD, které budou lídra vybírat v dalších měsících.

Poslední komunální volby v Praze na podzim 2014 vyhrálo ANO se ziskem 17 zastupitelů v pětašedesátičlenném zastupitelstvu. Těsně za ním se 16 křesly skončila dosud vládnoucí TOP 09.

Po osmi mandátech získaly Trojkoalice, ODS a ČSSD. Piráti mají stejně jako KSČM čtyři křesla. Od voleb v metropoli vládne koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám