Hlavní obsah

Lidovecký rebel Hovorka by uvítal Julínkovo odvolání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka by uvítal výměnu ministra zdravotnictví. Tomáš Julínek (ODS) rozhodně nepatří mezi nejlepší ministry, řekl Hovorka v Pressklubu rozhlasové stanice Frekvence 1. Uvedl, že některé Julínkovy návrhy považuje za nebezpečné pro pacienty.

Článek

"Někteří ministři jsou určitě dobří a někteří ministři jsou méně dobří. Myslím, že například ministr Julínek nepatří mezi ty nejlepší ministry," prohlásil poslanec. Vláda premiéra Mirka Topolánka má ale i nadále Hovorkovu důvěru, vyplynulo z jeho vyjádření.

Poslanec zároveň připustil, že si není jistý, jestli by Julínka nahradil člověk, který by předkládal lepší návrhy. "Otázka ale je, jestli ten druhý člověk, který by tam byl, by navrhoval něco rozumnějšího, nebo by pokračoval v těch reformách, které předkládá ministr Julínek," uvedl.

Hovorkovy výhrady jsou dlouhodobé

Hovorka má dlouhodbě výhrady k některým reformním návrhům Julínka. Jako jediný koaliční poslanec loni nepodpořil vládní reformu veřejných financí. V úterý se na rozdíl od zbytku koalice zase nepostavil proti návrhu ČSSD na zrušení poplatků ve zdravotnictví. Opozice s tímto svým návrhem přesto neuspěla.

S pomocí Hovorky ale do dalších kol projednávání prosadila jinou spornou předlohu, kterou se ČSSD snaží zabránit změnám v brněnské Úrazové nemocnici.

Hovorka je pro koalici problém, míní premiér

To, že Hovorka v některých klíčových otázkách, na kterých se vládní strany dohodly, nehlasuje s koalicí, označil ministerský předseda Topolánek za vážný koaliční problém. O situaci v poslaneckém klubu KDU-ČSL chce jednat s předsedou lidovců Jiřím Čunkem.

Poslanecký klub ČSSD po úterním setkání s Julínkem vyzval Topolánka, aby neprodleně navrhl prezidentovi ministrovo odvolání pro nekompetentnost. Zároveň vyzval vládu, aby nečinila žádné kroky vedoucí k privatizaci zdravotních pojišťoven a fakultních nemocnic.

Premiér výzvu sociálních demokratů odmítl. Novinářům řekl, že Julínka neodvolá. Považuje ho za jednoho ze svých nejlepších ministrů. Balík jeho reformních zákonů označil za "brilantní".

Reklama

Výběr článků

Načítám