Hlavní obsah

Lidovci: Každodenní kritika Babiše už není náš program

Právo, dan

KDU-ČSL musí oslovit nové voliče hlavně svou prorodinnou a konzervativní politikou a nikoli kritikou premiéra Andreje Babiše a hnutí ANO, shodli se v pondělí tři kandidáti na předsedu KDU-ČSL Jan Bartošek, Marian Jurečka i Marek Výborný. Diskusi tří kandidátů připravila strana v pražském divadle Minor. Nového předsedu si budou lidovci volit za měsíc.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marek Výborný, Marián Jurečka a Jan Bartošek.

Článek

„Opustili jsme cestu každodenního kritizování Andreje Babiše. My si jdeme svou cestou a ozveme se jen, když je to nutné,“ řekl Bartošek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Veřejná debata kandidátů na předsedu KDU-ČSL. Na snímku Jan Bartošek

Lidovcům se nedaří delší dobu bodovat v průzkumech veřejného mínění, stále se pohybují kolem pětiprocentní hranice. Jurečka věří, že doba, kdy průzkumům jasně dominuje ANO, brzo skončí, protože voliči brzo pochopí, že Babišova vláda rozdávala miliardové sliby a dárky, a už se ukazuje, že na to nebudou peníze. „Je otázkou, zda Babiš ještě dva roky vystačí s pohádkou O Koblížkovi a zda mu vydrží preference,“ řekl Jurečka.

Na dotaz, jakou největší chybu v posledních letech lidovci udělali, Jurečka, který byl v minulé vládě ministrem zemědělství, odpověděl, že chybou bylo zavedení elektronické evidence tržeb EET. „Problém není v principu, ale v nastavení parametrů,“ řekl Jurečka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Veřejná debata kandidátů na předsedu KDU-ČSL. Na snímku Marián Jurečka

Výborný se přidal a řekl, že nejhorší bylo, když lidovečtí ministři v Sobotkově vládě říkali, že jsou proti zavedení EET, pak ale pro to na vládě zvedli ruku. „To nám vzalo tři čtyři procenta voličů,“ řekl Výborný.

Všichni tři se shodli, že musí pomoci hlavně rodinám s dětmi a zvláště matkám, které jsou např. při výpočtu důchodu diskriminovány. „Do zásluhovosti při výpočtu důchodů, by se ženám měly započítávat i roky, kdy se staraly o děti,“ řekl Výborný.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Veřejná debata kandidátů na předsedu KDU-ČSL. Na snímku Marek Výborný

Reklama

Výběr článků

Načítám