Hlavní obsah

Lidovci jednali o politické situaci v Baťově vile

Právo, kob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Členové celostátního výboru KDU - ČSL se v sobotu ráno sešli na jednání v prostotách vily Tomáše Bati ve Zlíně. "Je dobře, že se jednání koná ve Zlíně, alespoň si ministr dopravy pan Šimonovský vyzkouší problémy s dopravní dostupností našeho kraje na vlastní kůži," zažertoval hejtman Zlínského kraje František Slavík (KDU - ČSL).

Foto: Jan Nowak

Sbormistr Josef Surovík přebírá ocenění na loňském 26. ročníku výběrové soutěže Béla Bartók Choir Competition v Debrecenu.

Článek

Členové výboru se zabývali hlavně aktuální politickou situací a dalším možným vývojem po úterním hlasování o DPH v poslanecké sněmovně. To zkomplikovala čtvrteční havárie vozu, při které se zranil místopředseda KDU - ČSL a ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda.

"Jsme v trvalém kontaktu s paní Svobodovou. V první řadě nás zajímá zdravotní stav našeho kolegy. Víme, že má za sebou úspěšnou operaci krčního obratle, která dopadla dobře. Zdá se být ale zřejmé, že pan Svoboda nebude v úterý u svého hlasovacího zařízení v poslanecké sněmovně a koalice tím ztrácí většinu 101 hlasů, potřebných k přehlasování prezidentského veta," řekl přítomným novinářům předseda KDU - ČSL Miroslav Kalousek a dodal: "Pokud zákon o DPH nebude v úterý schválen, jsme schopni včas, do 1. května, uvést v život harmonizační novelu, která by toto odvětví upravovala. Ta by ovšem nezabránila například skoku DPH ne na 19, ale na 22 %, nebyly by vypláceny určité sociální kompenzace a podnikatele by čekala platba mimořádné zálohy na DPH a další."

Celostátní výbor se také připravoval na programovou Konferenci strany o rodinné politice, která je naplánována na 15. květen do Olomouce a zabýval se i místní situací. "Vyslovili jsme také naši plnou podporu lídrům reginonálních kandidátek - jedničkou pro Krajské volby je současný hejtman Zlínského kraje František Slavík, jedničkou pro Senátní volby je Vojtěch Jurčík," doplnil Kalousek.

Výběr článků

Načítám