Hlavní obsah

Lidovci hledají nového šéfa. Vrátí se Bělobrádek?

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Uvnitř KDU-ČSL začalo hledání nového předsedy, který vystřídá dosavadního lidoveckého šéfa Marka Výborného. Ten končí kvůli náhlému úmrtí manželky. Adeptů do čela strany je několik, kandidaturu nevyloučil ani expředseda Pavel Bělobrádek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva: exministr zemědělství Marian Jurečka, předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek a někdejší šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Článek

Nového lídra si lidovci budou volit zřejmě na mimořádném sjezdu 25. ledna. „Těch adeptů je víc, zatím počkejme, ještě je čas. Nemůžu říct, že do toho půjdu, ale nechci to vylučovat. Trochu jsem si teď odpočinul. Na druhou stranu budu rád, když tam budou jiní kandidáti,“ řekl Novinkám Bělobrádek.

O předsednické křeslo by se mohl znovu ucházet i šéf poslaneckého klubu Jan Bartošek nebo bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka. Oba kandidovali na stranického šéfa v březnové řádné volbě.

„Rozhodující pro mě bude podpora členské základny,“ sdělil Novinkám Bartošek. Stoprocentně rozhodnutý není ani Jurečka. Váhá především kvůli rodině, s manželkou mají pět synů a nejmladšímu je teprve 3,5 roku.

Foto: archiv europoslance

Europoslanec Tomáš Zdechovský.

O post předsedy se bude zřejmě ucházet i europoslanec Tomáš Zdechovský. „Vážně o tom uvažuji,“ uvedl. Dodal, že kdyby se stal předsedou, vzdal by se křesla v Bruselu.

„Kdybych šel do čela lidovců, nemohl bych být europoslanec. Ten model, který udělal kolega Pospíšil, se podle mě neosvědčil, i když si ho vážím. To jsou věci, které je potřeba zvážit, než udělám finální rozhodnutí,“ řekl Novinkám Zdechovský.

Ambice vést KDU-ČSL naopak nemá europoslankyně Michaela Šojdrová. „Chci splnit to, co jsem slíbila před volbami do Evropského parlamentu. Z Bruselu se strana opravdu řídit nedá,“ vzkázala Šojdrová.

Předseda lidovců Výborný po náhlém úmrtí manželky rezignoval

Domácí

Kandidovat nechce ani předseda lidoveckých senátorů Petr Šilar. „Ambice nemám. Už jsem prošel mnoha funkcemi. Také mě nikdo nenavrhl. Nechám to mladším a budu moc podporovat nového předsedu, snad bude kandidovat,“ napsal Novinkám v SMS zprávě Šilar. Kdo by měl být podle něj novým předsedou, nechtěl říci.

Do vedení partaje se nehrne ani poslanec Ondřej Benešík. „Tipů mám více od Šárky Jelínkové až po Mariana Jurečku nebo Jana Bartoška,“ uvedl Benešík.

Současná první místopředsedkyně strany a senátorka Jelínková Novinkám sdělila, že doba na rozhodnutí je zatím krátká a nedokáže odpovědět, jestli bude kandidovat. Senátor Jiří Čunek na dotaz Novinek nereagoval.

Předseda lidovců Výborný oznámil konec v čele strany tento týden. Důvodem je, že mu v září náhle zemřela manželka na srdeční selhání. Výborný má tři děti, a navíc je poslancem. „Rodič je víc než politik,“ zdůvodnil to Výborný, který vedení KDU-ČSL převzal v březnu od Pavla Bělobrádka.

Reklama

Výběr článků

Načítám