Hlavní obsah

Lidovci chtějí Pitharta za místopředsedu Senátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předsednictvo lidovců doporučilo svým senátorům, aby nominovali na post místopředsedy horní komory Petra Pitharta. Kandidaturu lidovce Pitharta na funkci předsedy Senátu navrhoval po krajských a senátních volbách šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Článek

Pithart nyní v Senátu zastává právě post místopředsedy, nešlo by tedy o žádnou změnu. Po krajských a senátních volbách se v ČSSD objevily názory, že by Pithart mohl v čele Senátu vystřídat dosavadního šéfa Přemysla Sobotku (ODS), kterého někteří sociální demokraté v čele horní komory odmítají.

Nicméně Sobotka se chce o funkci znovu ucházet. Věří, že povolební uspořádání horní komory bude odpovídat principu poměrného zastoupení, podobně jako v minulosti. ODS navzdory volební porážce zůstane s 35 senátory nejsilnějším klubem.

Lidovci ve volbách neuspěli a obhájili pouze jeden mandát ze tří, v senátních lavicích jich tak bude sedm. Ani s lidoveckými senátory a třemi komunisty však sociální demokraté, kterých bude 29, nedají v Senátu dohromady většinu,. která by jim pomohla Pitharta do čela komory zvolit. "Na předsednictvu návrh nominace Pitharta na šéfa Senátu ani nezazněl, není to reálné," uvedl Horálek.

Nechtějí se opírat o komunisty

Už minulý týden předseda lidoveckých senátorů Adolf Jílek řekl, že se nechtějí opírat o tři komunisty. I v takovém případě by této "koalici proti ODS" chyběli k většině dva hlasy. Získat by je mohli jen mezi sedmi senátory z nejmenších frakcí, kteří jsou ale považováni za pravicové.

Sobotka minulý týden nechtěl předjímat, kolik by jeho strana mohla mít v Senátu místopředsedů a zda bude trvat na nynějších dvou - Jiřím Liškovi a Jiřím Šnebergrovi. Poukázal na to, že na dohodu frakcí o povolebním uspořádání, tedy i o obsazení funkcí předsedů výborů a komisí, je čas do 26. listopadu. Lidovcům by podle něj mohlo křeslo místopředsedy Senátu zůstat.

Reklama

Výběr článků

Načítám