Hlavní obsah

Lidovci chtějí do Bruselu protlačit soudkyni Janů

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Lidovci už mají jasno, kdo by měl Českou republiku zastupovat v Bruselu jako evropský komisař. Má to být někdejší poslankyně českého parlamentu za KDU-ČSL, bývalá ústavní soudkyně a současná soudkyně Mezinárodního tribunálu pro bývalou Jugoslávii v Haagu Ivana Janů (57).

Foto: Kristina Nováková

Kristina před zámkem

Článek

Definitivně o její nominaci rozhodne čtvrteční jednání stranického vedení. Právu to potvrdil dobře informovaný zdroj, který si nepřál být jmenován, neboť lidovci se snaží svého kandidáta do poslední chvíle utajovat.

Svoboda to vzdal

Ačkoli část lidovců spekulovala o uklizení svého bývalého šéfa Cyrila Svobody do Bruselu, nový šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek dává podle informací Práva přednost právě Janů, která se svou kandidaturou souhlasí. Již v březnu ji totiž končí mandát u soudu v Haagu. Své naděje k Bruselu upíral také Svoboda, který vycítil, že po listopadovém sjezdu ztratil vliv ve straně a křeslo evropského komisaře by tudíž pro něj bylo v danou chvíli výhodnější.

Ve chvíli, kdy se mezi kandidáty objevilo jméno Janů, ale své ambice zkrotil."Jsem místopředseda vlády, ministr zahraničních věcí a chci zůstat ministrem a místopředsedou KDU-ČSL," řekl v úterý Svoboda Právu. Ještě minulý týden ale odmítl cokoli komentovat a na opakovanou otázku, zda by nominaci přijal, prohlásil, že nebude veřejně hovořit o svých pocitech.

Žena má šanci

Lidovci svou nominací ženy zjevně vycítili své šance, neboť předseda Evropské komise Romano Prodi vyzval kandidátské země, aby v seznamu jmen nominovaných na komisaře nechyběla žena. S tou zřejmě nepřijdou ani sociální demokraté, ani unionisté. Soc. dem. se zatím nerozhodli, koho do Bruselu nabídnou, spekuluje se o bývalém ministru financí Pavlu Mertlíkovi. Unionisté zvažují, že nenavrhnou nikoho, neboť jejich horské želízko - někdejší šéf strany a ministr Ivan Pilip - dává přednost Evropské investiční bance.

Česká republika by měla doporučit Bruselu tři jména. Výběr nejvhodnějších kandidátů by přitom měla vládní koalice urychlit, neboť Prodi očekává návrhy již v lednu příštího roku. Funkční období evropského komisaře je pětileté. Jeho měsíční plat činí 13 870 euro, což je asi 440 tisíc korun. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám