Hlavní obsah

Lidovci brojí proti konopí, naštvali tím Vobořila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní KDU-ČSL vytáhla do boje proti částečné legalizaci konopí. Naštvala tím národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila (ODS), který takový návrh už dříve předložil a který má podporu všech koaličních stran, kromě lidovců.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

O tom, že ve vládě spor o konopí existuje, psalo Právo už začátkem července. Nyní z něj někteří lidovci udělali téma kampaně na sociálních sítích. Nedávno například člen předsednictva, poslanec a lékař Tom Philipp, sdílel několik vizuálů s oficiálním logem lidovců. Ty vyvrací údajné mýty, že regulace konopí povede ke snížení rizika užívání drog.

„Povede k větší spotřebě marihuany a tím k většímu riziku užívání,“ stojí na jednom z obrázků. „Legalizace konopí vede k vyšší spotřebě konopí dospělých i mladistvých. To chceme??“ ptá se pak Philipp u příspěvku na Facebooku i na sociální síti X (dříve Twitter).

Napsal také, že „byznys s drogami s sebou přináší velká rizika, například pro naše děti. Do současného portfolia legálních drog, které číhají na nás a naše děti, jako např. alkohol a tabák, přidáme další lákadlo.“

Podobně se vyjadřuje i místopředseda lidovců a Sněmovny Jan Bartošek, který je expertem strany na drogovou politiku. Společně s Philippem 28. srpna pořádá v dolní komoře seminář „Marihuana a budoucnost této drogy“. Tam pozvali i protidrogového koordinátora Vobořila. Ten ale Právu ve středu řekl, že se semináře nakonec neúčastní, právě kvůli příliš represivnímu postoji lidovců ke konopí.

Mravčík: Návykové látky mají různou míru škodlivosti, potřebujeme moderní regulaci

Domácí

Na seminář nepůjde

„Na seminář nepůjdu. Nechci tam mluvit dvacet minut a mít proti sobě pět oponentů. Musel bych se strašně vymezit a nechci, aby se celá koalice kvůli konopí rozhádala,“ řekl Právu Vobořil.

Dodal, že na nedávné koaliční jednání o regulaci konopí si lidovci pozvali také šéfa policejní Národní protidrogové centrály Jakuba Frydrycha, což jej rozezlilo. „Měli jsme mít politické jednání na nejvyšší úrovni, kam si zástupci lidovců přivedli generála policie s tím, že by v debatě měl zaznít hlas represe,“ uvedl Vobořil.

„Dopředu jsem řekl, že s tím nesouhlasím, a i panu generálovi jsem řekl, že nepovažuji za správné, aby byl na politickém jednání. Místo abychom se bavili o politických argumentech, tak jsme si zopakovali úřední, obecné argumenty, jaké si s panem generálem vyměňujeme už léta,“ dodal.

Frydrych by se semináře ve Sněmovně měl zúčastnit stejně jako například adiktolog Petr Popov či psychiatr Martin Anders.

Legalizace konopí by přinesla až 1,8 miliardy, tvrdí Piráti

Domácí

Bartošek na dotaz, proč na koaliční jednání přizvali šéfa protidrogové centrály, reagoval podrážděně. „Co je divného, že diskutujeme s odborníky na toto téma?“ napsal Právu. „Jsou to vyjádření odborníků, kteří se otázce prevence a léčby závislostí věnují,“ odpověděl na otázku ohledně vizuálů.

Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) si liberálnější přístup vůči měkkým drogám vetkla do programového prohlášení. Chtěla zmírnit represi a odstupňovat tresty za drogy podle jejich škodlivosti. Vobořilův návrh spočíval především v dekriminalizaci pěstitelů konopí pro léčebné účely, s čímž souhlasily všechny strany, ale také měl za cíl umožnit prodej marihuany ve speciálních prodejnách či klubech. A tady u lidovců narazil.

Hřib si přisadil

Na tažení lidovců proti konopí zareagovali i jejich koaliční partneři. Vůči příspěvku Philippa na sociálních sítích se vymezil pirátský politik, náměstek pražského primátora pro dopravu Zdeněk Hřib.

„Podíl dospělých osob, které v ČR vyzkoušely konopí, je 29,9 procenta. Vydávat to za indikátor spotřeby konopí v populaci je nicméně zcela absurdní,“ reagoval Hřib.

Německá vláda schválila omezenou legalizaci marihuany

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám