Hlavní obsah

Lidice si připomínají smutnou historii

Novinky, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidice
Aktualizováno

Mší na základech zbouraného kostela sv. Martina začala v neděli ráno pietní vzpomínka na oběti vyhlazení Lidic. Hlavní část ceremonie se konala tradičně u společného hrobu, kam vojáci pokládají věnce. Hlavní proslov měl během pietní vzpomínky premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Radek Plavecký

Premiér Andrej Babiš před hromadným hrobem lidických mužů.

Článek

„Lidice jsou smutná, tragická událost. Nevinní lidé se stali obětí pomsty německé armády. Hrůzná byla demonstrativnost a to, že chtěli ukázat, že mohou beztrestně rozhodnout o osudu nevinných lidí,“ uvedl Babiš, který ocenil atentát na Heydricha jako významný čin provedený statečnými československými výsadkáři.

Foto: Radek Plavecký

Hlavní proslov měl premiér Andrej Babiš, kterého do Lidic pozvala ředitelka památníku Martina Lehmannová.

Foto: Radek Plavecký

Pietního aktu v Lidicích se zúčastnili zástupci parlamentních stran.

Foto: Radek Plavecký

Během vzpomínky na vyhlazení přednesl modlitbu armádní kaplan Miloslav Kloubek. Ten s sebou přinesl i fotografii od jeho dědečka, který žil v Lidicích. Na fotografii je původní kostel rok před tím, než ho Němci srovnali se zemí.

„Mnohdy je slyšet názor, že to byl čin zbytečný, ale mezi atentátem a vyhlazením Lidic nebyla žádná spojitost,“ uvedl Babiš, podle něhož by se bez atentátu na Heydricha nepodařilo vrátit Československo do původních hranic. Dodal, že je důležité vážit si našeho členství v Evropské unii v NATO, pro které musíme být spolehlivými partnery.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Hromadný hrob lidických mužů

Foto: Radek Plavecký, Právo

Lidé se v nedělní ráno scházejí na mši, slouženou na základech zbouraného kostela sv. Martina.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Od nedělního rána probíhá na základech kostela sv. Martina mše.

Mezi prvními, kdo položili věnce k hromadnému hrobu lidických mužů byli zástupci obce Lidice a Lidických dětí, následoval premiér Andrej Babiš, Tomio Okamura (SPD) či Vojtěch Filip (KSČM), po nich například ministryně obrany Karla Šlechtová, šéf lidovců Pavel Bělobrádek a další politici. V zástupu pak nechyběli lidé, kteří se účastní vzpomínky téměř pravidelně mnoho let, například bývalý primátor Kladna Dan Jiránek nebo Jana Bobošíková a předseda svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zbytky statku rodiny Horákovy

Přesně před 76 lety vnikli němečtí vojáci do této malé středočeské obce. Jako akt pomsty za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha nahnali muže do statku rodiny Horákovy, kde pak zastřelili všechny chlapce a muže starší 15 let. Z vesnice nacisté odvlekli ženy a děti. V budově kladenského gymnázia je od sebe odtrhli. Část dětí odvezli na poněmčení, 82 jich ale zavraždili v plynových vozech.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Pietní vzpomínka na vyhlazení Lidic

Ženy odvezli do koncentračního tábora. Obec vypálili a ruiny srovnali se zemí. Oběťmi nacistického vraždění se stalo celkem 340 lidických obyvatel.

Po válce se vrátilo 143 lidických žen a po dlouhém pátrání se do náruče lidických matek vrátilo jen 17 dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám