Hlavní obsah

Lidé znovu protestovali proti policejní akci na CzechTeku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražská Letná zažila v pondělí odpoledne opět horké chvilky. Před budovou Ministerstva vnitra ČR v ulici Nad Štolou se sešli lidé, aby vyjádřili svůj nesouhlas s postupem policie při víkendové techno party CzechTek. Protestovali zde, stejně jako v Brně, i v neděli a demonstraci svolali také na středu. Uskutečnit se má v 17. hodin opět na Letné.

Článek

Účastníci demonstrace se shromáždili u vchodu do budovy ministerstva, další desítky lidí do ulice Nad Štolou stále přicházejí. Někteří si přinesli transparenty požadující konec policejního násilí nebo s hesly "Fašisti z vlády". Kromě mladých lidí je mezi shromážděnými množství jejich rodičů.

Lidé kolem 16. hodiny zcela zaplnili prostor před budovou ministerstva. Podle odhadů přišly na shromáždění dva až tři tisíce odpůrců policejního postupu, další stále přicházejí. Ulice Nad Štolou, kde vnitro sídlí, je uzavřena a policisté odkláněli dopravu.

Po 18. hodině demonstrace oficiálně skončila, část lidí se přesunula na Letenskou pláň, kde začala neoficiální technoparty. Na její průběh dohlížejí policisté, kteří jsou shromážděni na stadionu pražské Sparty na Letné.

U mikrofonu se střídali řečníci, kteří viní z odpovědnosti za podle nich zbytečný a brutální zákrok premiéra Jiřího Paroubka a ministra vnitra Františka Bublana. Vyjadřují obavy nad tím, kam až represivní složky státu příště zajdou. Žádají záruky, aby se něco podobného už neopakovalo, vyšetření zásahu a potrestání viníků. Vadí jim, že při srazech komunistů represivní složky jen přihlížejí a při koncertech skinheadů jen "poslouchají za oknem".

Informace o policejním zásahu si od ministra vnitra Františka Bublana v pondělí vyžádal i ministr spravedlnosti Pavel Němec. "Informace z médií ve mně vyvolávají jisté pochybnosti," řekl Němec novinářům k zákroku policie.

Na nedělní demonstraci i politici

Nedělní demonstrace se kromě mladých lidí zúčastnili i politici Jaromír Štětina či Svatopluk Karásek. Protest měl poklidný průběh. V otázce přiměřenosti policejního zásahu na CzechTeku se rozchází prezident Václav Klaus a premiér Jiří Paroubek. Za sporný považují zákrok i předsedové koaličních stran Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) a Pavel Němec (US-DEU). "Nezdá se mi, že by ti účastníci ohrožovali cokoli tak zásadně, aby výsledkem byly desítky zraněných," řekl Právu Kalousek.

Naopak předseda ČSSD Stanislav Gross stejně jako Paroubek a Bublan práci policie obhajuje a odmítl politizaci její práce. "Bylo by velmi nešťastné a proti zájmům české veřejnosti, aby se jakákoliv práce policie politizovala, jak se to u nás bohužel dlouhodobě děje. Informace, které mám k dispozici, mě opravňují v názoru, že policie postupovala v souladu se zákonem," řekl Gross ČTK. Policie podle něj nemůže nečinně přihlížet, pokud se porušují zákony, a navíc jednala na pokyn státního zástupce, dodal expremiér.

Reklama

Související témata:

Související články

CzechTek: Paroubek nařídil razantní zásah

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) nařídil v pátek ministrovi vnitra Františku Bublanovi, aby policie postupovala proti účastníkům technoparty CzechTek...

CzechTek se v sobotu rozběhl

Na pole u technoparty CzechTek u Mlýnce na Tachovsku se začala dopoledne sjíždět policejní auta. Na místě je asi 40 policejních dodávek a tři autobusy. Další...

Výběr článků

Načítám