Hlavní obsah

Lidé v domě Horskeho mají plyn i elektřinu dočasně

Právo, Rudolf Prchal
DĚČÍN

Dvacítka obyvatel osmi bytů děčínského podnikatele Jana Davida Horskeho, kteří žijí v domě v Kamenické ulici, zatím má k dispozici plyn i elektřinu. Pravděpodobně ale jen dočasně.

Článek

"Chtěli jsme byty odpojit od elektřiny už v úterý. Naši pracovníci se ale do bytů nedostali, nájemníci je tam nepustili," řekl ve středu Právu mluvčí severočeských energetiků Ondřej Horák. Plynaři i energetici proto vyzvali právní zástupkyni Horského Martinu Blahoušovou, aby jim vstup do objektu umožnila. "Zatím jsme žádnou reakci od paní Blahoušové nedostali," přiznal Horák.

Blahoušová ukončila s energetiky smlouvy. Původně nájemníci platili za plyn a elektřinu přímo. Horsky však lidem odmítl prodloužit smlouvu o užívání bytu, pokud nebudou souhlasit s tím, že platby za plyn a elektřinu půjdou přes Blahoušovou. Ta poté smlouvy na dodávky energií s firmami uzavřela a následně vypověděla.

Lidé však odmítají opustit byty a jsou odhodláni je bránit. Horsky novinářům v pondělí řekl, že mu dluží na nájemném deset miliónů korun, proto jim nechal odpojit vodu a nyní je chce připravit o plyn a elektřinu. "My ale řádně platíme, pokud nebudeme mít nařízeno se vystěhovat, nikam nepůjdeme," řekl novinářům Pavel Korpa, jeden z nájemníků. Radnice podle starosty Vladislava Rašky (ODS) náhradní byty pro lidi nemá. "Můžeme jim pouze poskytnout bezplatnou právní pomoc," sdělil Právu starosta.

"Obyvatelé domů podali na Horského desítky trestních oznámení, policie je šetří," informoval mluvčí děčínského okresního policejního ředitelství Jiří Rolla.. Podnikatel by měl v nejbližší době policii podat k případu vysvětlení, policie by měla v případu rozhodnout během měsíce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám