Hlavní obsah

Lidé už si protokolární dary neprohlédnou. Fiala ukončil Babišovu výstavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během svých zahraniční cest dostávají premiéři množství nejrůznějších darů, na které se pak někde práší. Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) se během své vlády rozhodl protokolární dary vystavit veřejnosti, to však nyní skončí. Současný premiér Petr Fiala (ODS) v tom pokračovat nechce a své dary k těm minulým přidávat nebude.

Foto: Informační centrum Úřadu vlády, Novinky

Andrej Babiš si prohlíží dar od někdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa, dres basketbalisty Tomáše Satoranského.

Článek

„Je standardní, že dary, které jsou osobním majetkem předchozího předsedy vlády, nebudou nadále vystavovány v prostorech Úřadu vlády. Prostor v Lichtenštejnském paláci chceme nyní využít pro prezentaci a výstavu děl českých talentovaných umělců, její konkrétní podobu ještě ladíme,” zdůvodnil krok Novinkám mluvčí Fialovy vlády Václav Smolka.

Fiala ke zdražování: Nic jsme nevzdali

Domácí

Babiš však podle svého okolí obdržené předměty nechápe jako svůj osobní majetek, nýbrž jako dary státu, k nimž by občané měli mít přístup. Zájem během dní otevřených dní vládních budov lidé měli. I proto se rozhodl po loňských prohraných parlamentních volbách, když opouštěl Úřad vlády a předával funkci Fialovi, vše v paláci na Kampě ponechat.

„Myslím si, že je velká škoda, že ta výstava darů premiéra končí. Jsou to dary státu, a proto patří nám všem. Doufali jsme, že na tu sbírku současný pan premiér naváže, a výstava zajímavých darů tak bude díky němu ještě bohatší,” okomentovala Fialovo rozhodnutí Novinkám bývalá Babišova šéfka Úřadu vlády Tünde Bartha, která stále patří k nejbližším expremiérovým spolupracovníkům.

Mísa i dres

K založení výstavy tehdy Babiše inspiroval francouzský prezident Emmanuel Macron, který s protokolárními dary nakládá podobně.

Policie obvinila bývalou pracovnici úřadu vlády z podvodu za 8 milionů

Domácí

K vyklizení exponátů z pražského Lichtenštejnského paláce, který je ve správě Úřadu vlády, dojde během středy. Předměty se v prostorách Lichtenštejnského paláce na Kampě vystavovaly od května 2019.

Mezi nejcennější kousky, které veřejnost v posledních letech mohla vidět, patřil například dar někdejšího prezidenta USA Donalda Trumpa – basketbalový dres Tomáše Satoranského, který září v zámořské NBA. Za zmínku stála také zdobená mísa od marockého krále Muhammeda VI.

Reklama

Související články

Fiala ke zdražování: Nic jsme nevzdali

Na minulou vládu se nevymlouvám, ale nemůžeme dělat stejné chyby, řekl v rozhovoru pro Novinky premiér Petr Fiala (ODS). „Určitě jsme nic nevzdali,“ dodal...

Výběr článků

Načítám