Hlavní obsah

Proti Babišovi. Lidé zaplnili Václavské náměstí, příště přijdou na Letnou

Praha
Aktualizováno

Lidé v úterý opět zaplnili pražské Václavské náměstí. Požadují záruky nezávislosti justice a chtějí odchod ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) a premiéra Andreje Babiše (ANO). Demonstraci opět organizuje iniciativa Milion chvilek. Její předseda Mikuláš Minář odhadl počet demonstrujících na 120 000.

Záznam: Demonstrace s názvem MÁME TOHO DOST! na Václavském náměstíVideo: Novinky.cz/ ČTK

 
Článek

Úterní demonstrace se koná týden po protestech, které proběhly v desítkách měst po celé České republice.

Nynější protest se koná pod heslem „Máme toho dost! Demisi!”. Organizátoři vedle již zmíněných požadavků usilují i o to, aby Babišova bývalá společnost Agrofert vrátila veškeré neoprávněně získané dotace, aby došlo k zastavení dalších dotací, podpor a úlev pro Agrofert, a aby se Babiš zbavil veškerých médií.

Foto: Novinky

Demonstrace proti Andreji Babišovi a Marii Benešové na pražském Václavském náměstí 4. června 2019.

Lidé drží v rukou transparenty jako například „Všetci kradnú, iba ja čerpám”, „Bureši, Zlín si nekoupíš!”, „Díru v kase toustem nezalepíš”, „StB nevolím, sorry jako” či „Nejsme tvoje koblihy”.

Demonstraci po 18:30 zahájil Benjamin Roll, místopředseda sdružení Milion chvilek. „Každý týden nám dává Andrej Babiš další důvody protestovat. Máme toho dost!” uvedl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Demonstrace na Václavském náměstí v Praze 4. června 2019

Po něm vystoupil předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář: „Vypadá to, že je nás tu dvakrát víc, než minule. Tedy nějakých 120 tisíc.” Připomněl, že spolek vyzýval premiéra k televizní debatě, ten to však odmítl. „Je to srab!” skandoval dav.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Demonstrace proti Andreji Babišovi a Marii Benešové na pražském Václavském náměstí 4. června 2019.

Podle Mináře se kvůli rostoucímu zájmu o protesty uskuteční další demonstrace 23. června 2019 v 16:30 na pražské Letné. Ještě předtím v úterý 11. června mají podle Mináře proběhnout protesty v regionech.

Foto: Mapy.cz

Václavské náměstí v Praze. Červeně je vyznačena oblast, kterou zabral dav protestujících

Lidé skandovali hesla jako „Estébák“, „Demisi“ či „Nejsme slepí”. Na pódiu vystoupili například herečky Iva Pazderková, Jitka Čvančarová, režisérka Helena Třeštíková, herec a režisér Jiří Mádl, šéf české pobočky protikorupční organizace Transparency International David Ondračka či marketingový odborník Martin Jaroš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Demonstrace proti Andreji Babišovi a Marii Benešové na pražském Václavském náměstí 4. června 2019.

Ve Zlíně sledují demonstraci na Václavském náměstí lidé v Městském divadle, kde se koná festival Zlínské jaro, který je věnovaný demokracii a občanské společnosti.

Přenos z protestů sledovali i na zlínském festivalu demokracie a občanské společnosti Zlínské jaroVideo: Aleš Fuksa, Právo

„Ministerstvo spravedlnosti nemůže jít takovému člověku, jako je Andrej Babiš, na ruku. Pan premiér je v obrovském střetu zájmů. Je to člověk, který dělá byznys, vlastní média a do toho je trestně stíhaný,” uvedl na pondělní tiskové konferenci Minář s tím, že by měl premiér odstoupit do doby, než se očistí před soudem.

Výběr největších demonstrací a protestů v Česku po roce 1989 (řazeno podle počtu účastníků; odhady se někdy liší podle toho, zda je uvádí organizátoři nebo policie
až 150 000 účastníků (podle policie asi 90 000)
21. dubna 2012 - Demonstrace na Václavském náměstí v Praze, kterou pořádala Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) a dvě desítky organizací a iniciativ, měla za cíl zastavení reforem vlády Petra Nečase (ODS). Účastníci požadovali i demisi kabinetu a předčasné volby.
až 120 000 účastníků (podle policie 60 000)
8. listopadu 1997 - Proti hospodářské a sociální politice vlády premiéra Václava Klause (ODS) protestovali odboráři na Staroměstském náměstí v Praze.
90 000 účastníků
25. března 1995 - Demonstrace uspořádaná odboráři na Staroměstském náměstí v Praze požadovala změnu nových sociálních zákonů, prosazených Klausovou vládou, mimo jiné odklad zvýšení věkové hranice pro nárok na starobní důchod.
50 000 účastníků
3. prosince 1999 - Na Václavském náměstí v Praze se konala demonstrace na podporu výzvy "Děkujeme, odejděte!", která požadovala mimo jiné konec tzv. opoziční smlouvy, demisi vlády Miloše Zemana a vypsání předčasných voleb. Podle policie přišlo 35 000 až 50 000 lidí, odhad organizátorů byl o 30 000 vyšší.
21. května 2019 - Protest na Václavském náměstí, původně svolaný kvůli požadavku na demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) a za nezávislost justice, se proměnil v protivládní demonstraci soustředěnou na kritiku premiéra Andreje Babiše (ANO).
až 45 000 účastníků (podle policie 40 000)
21. září 2010 - Proti snižování platů ve státní a veřejné správě a rozpočtovým škrtům vlády demonstrovali odboráři v Praze na Palachově náměstí (policisté, vojáci, hasiči, celníci, zástupci vězeňské služby, daňové správy či justiční pracovníci, zástupci školských odborů, zdravotníci a úředníci).
40 000 účastníků
22. března 1994 - Odboráři z ČMKOS protestovali na Staroměstském náměstí v Praze proti způsobu projednávání novely zákoníku práce, návrhu zákona o státní službě a o základním důchodovém pojištění ve Sněmovně.
21. května 2011 - Na pražském Václavském náměstí protestovali odboráři proti vládním návrhům daňové, sociální, zdravotní a penzijní reformy. Kromě zaměstnanců z prakticky všech sfér a mnoha míst Česka přišli protestovat i postižení.
35 000 účastníků (podle policie 30 000)
23. června 2007 - Pod heslem "Zastavme škrtformu" se v Praze na Václavském náměstí do demonstrace proti vládní reformě veřejných financí zapojili odboráři z celé ČR.
30 000 účastníků (podle policie zhruba 23 000)
16. května 2009 - Demonstrace ČMKOS proti dopadům krize na zaměstnance se na Hradčanském náměstí v Praze zúčastnili i odboráři z 11 evropských zemí. K akci se připojili i členové školských odborů, kteří týž den před budovou ministerstva školství protestovali proti nízkým platům učitelů i nepedagogických pracovníků.
25 000 účastníků
26. listopadu 2005 - Odboráři v Praze podpořili vládní návrh zákoníku práce a dožadovali se sociálních jistot pro zaměstnance. Akci připravily ČMKOS a Asociace samostatných odborů (ASO).
17. listopadu 2012 - Protivládní demonstrace na Václavském náměstí, kterou organizovaly odbory spolu s několika občanskými iniciativami. Policie odhadla účast na zhruba 10 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám