Hlavní obsah

Lidé mohou na Šumavě pozorovat vlky

Právo, Vladimír Vácha

Správa Národního parku Šumava (NPŠ) nabízí od pátku návštěvníkům jižních a západních Čech další nevšední zážitek a podívanou. Z unikátní lávky v návštěvnickém centru Srní mohou nově pozorovat vlčí smečku. Jde o dva dospělé vlky a čtyři vlčata.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Na Šumavě u Srní mohou lidé pozorovat vlčí smečku

Článek

„Vlk je zvíře, kterému jsme my, lidé, od pradávna ubližovali. Když se podíváme do příběhů, pohádek, povídek, tak je vykreslován jako tupé zvíře, které nás ohrožuje. Proto se ho musíme bát a, abychom byli ochráněni, musíme vlka vyhubit. Bohužel se nám to povedlo. Pozitivní však je, že se k nám vlk vrací, a nejen sem na Šumavu. Věřím, že ná­vštěvnické centrum bude sloužit i jako místo poznání a že si díky němu veřejnost udělá na vlka pozitivní náhled,“ shrnul Právu přínos nového centra ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

Podotkl, že návštěvníci mají jedinečnou možnost pozorovat chování a život vlků přímo v jejich přírodním teritoriu, které tvoří bezmála tříhektarový výběh, nad nímž vede téměř 300 metrů dlouhá dřevěná lávka.

„S oblibou říkám, že pokud bych byl vlkem, určitě bych si vybral přesně tohle místo ke svému životu. Je tu všechno, hustý i rozvolněný les, mýtina i množství skalnatých úkrytů,“ charak­terizoval vlčí areál vedoucí centra Jiří Kec.

Poučení pro pejskaře

Lidé se tady dozvědí úplně všechno o životě vlků, včetně podrobného vysvětlení jejich mimického projevu. Kec je přesvědčen, že to bude určitě hodně poučné pro všechny chovatele psů, protože když pochopí mimiku a chování vlka, lépe tak porozumí i svému psovi.

Návštěvnické centrum upoutá ještě jednou zajímavostí. Jeho budova je energeticky pasivní dům s technologiemi příznivými pro životní prostředí a nechybí jí punc klasické šumavské architektury. Celý areál se rozkládá na ploše asi 35 hektarů a jeho hlavní součástí je pěší okruh s odpočinkovými místy a navigačním systémem.

„Mysleli jsme i na tělesně postižené, kteří mají přístup do výběhu vlků ze samostatného parkoviště a po přístupnější části okruhu. Je ale vhodné, aby měli asistenci. Ti, kteří ani toto nezvládnou, mohou vidět vlky na velkoplošné obrazovce v budově návštěvnického centra, na kterou je přenášen živý obraz přímo z výběhu,“ popsal náměstek ředitele Miloš Juha stručně areál a centrum, jehož stavba trvala dva roky a přišla na 72 miliónů korun, z nichž 90 procent pokryla dotace z EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám