Hlavní obsah

Liberecký exprimátor Korytář má městu nahradit škodu za zrušenou zakázku

Právo, mip
Aktualizováno

Škodu 130 tisíc korun i náklady řízení musí statutárnímu městu Liberec zaplatit náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec). Podle soudu způsobil městu škodu tím, že ještě jako primátor odmítl podepsat už vysoutěženou stavební zakázku.

Foto: Barbora Silná, Právo

Někdejší liberecký primátor Jan Korytář

Článek

Spor, ve kterém město stíhá svého náměstka, má kořeny už v roce 2011. Korytář tehdy coby primátor města odmítl podepsat zakázku na přestavbu Soukenného náměstí, kterou těsně před svým odchodem uzavřelo se stavební firmou Syner předchozí vedení města. Liberec pak za Korytářův postoj dostal pokutu od Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a náhradu škody po něm začal později vymáhat.

„Škoda skutečně vznikla a podle nás odpovědnost za tuto škodu nese Jan Korytář, žalovaný jako primátor města,“ vysvětlil rozhodnutí soudce Vladimír Maxa.

Korytář: Absurdní spor

„Podle nás je ve skutečnosti za škodu odpovědná celá rada města, ale jde o solidární odpovědnost, pánem sporu je žalobce a ten žaloval pouze Jana Korytáře,“ doplnil soudce s tím, že rozhodnutí soudního senátu nebylo jednoznačné, jeden z jeho členů s verdiktem soudu nesouhlasil.

Náměstek Jan Korytář Právu řekl, že se proti verdiktu určitě odvolá. „Z mého pohledu je ten spor teprve na začátku, věřím, že se u dalších instancí dovolám spravedlnosti,“ uvedl Korytář. „Necítím se, že bych městu způsobil škodu. Celý soudní spor mi od začátku přijde absurdní,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám