Hlavní obsah

Liberec prověří zakázky stíhaného úředníka. Napřímo jich zadal na dva tisíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimořádnou kontrolu veřejných zakázek na magistrátu nařídil primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK). Kontrola se zaměří na zakázky vazebně stíhaného úředníka Lukáše Hýbnera.

Foto: Michael Polák, Novinky

Primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj)

Článek

Až dva tisíce malých zakázek, které nepodléhaly žádnému dalšímu schvalování, zadal napřímo a bez soutěže na libereckém magistrátu teď už bývalý vedoucí odboru majetkové správy Hýbner. Stihl to za necelé čtyři roky od svého nástupu do pozice šéfa odboru v květnu roku 2020.

Před dvěma týdny si pro Hýbnera přišli detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Podle státního zastupitelství docházelo při zadávání zakázek na opravy veřejných komunikací ke korupci. Policie za to stíhá celkem šest lidí, u Hýbnera soud rozhodl o uvalení vazby. Důvodem bylo to, aby nemohl působit na nevyslechnuté svědky nebo spoluobviněné.

Co všechno a jak Hýbner na magistrátu zadal, teď chce nechat prověřit liberecký primátor Jaroslav Zámečník. „Jde o mimořádnou kontrolu ohromného počtu malých zakázek. Bude to znamenat nemalé časové a finanční nároky,“ řekl primátor s tím, že se jedná o první fázi prověřování.

Týden po policejní razii se v Liberci rozpadla koalice a vznikla nová bez ODS

Domácí

Kromě této interní kontroly by si měl Liberec zadat i externí audit na oboru majetkové správy a primátor požádal také o spolupráci organizaci Transparency International. S jejími zástupci se má sejít příští týden.

To, že jeden úředník zadal tisíce zakázek bez dalšího schvalování nebo jiné kontroly, podle Zámečníka neznamená, že by systém zadávání zakázek v Liberci selhal nebo přestal fungovat. „Nic zatím nenasvědčuje tomu, že by šlo o cokoli jiného než o individuální selhání. Protože systém zadávání a kontrol veřejných zakázek máme přísnější, než vyžaduje zákon. Na radnici pracují stovky profesionálů a poctivců z řad úředníků i zastupitelů, kteří si nezaslouží být obviňováni z nějakých nekalostí,“ odmítá spekulace o systémové korupci na magistrátu primátor. „Vloni nás kontrolovala organizace Oživení právě kvůli veřejným zakázkám a ve srovnání s ostatními městy jsme v jejím žebříčku dopadli nadprůměrně. Na magistrátu neselhal systém, ale jednotlivci. Abychom měli jistotu, že to tak je, podnikli jsme už celou řadu kroků,“ dodal primátor.

Problémový bazén

Kromě Hýbnera, který je ve vazbě a jehož post na magistrátu už zaujala jiná úřednice, čelí trestnímu stíhání také teď už bývalý primátorův náměstek Petr Židek (ex-ODS). Stíhán je na svobodě, nicméně ODS už mu pozastavila členství a Židek se vzdal postu v radě města. Jeho část kauzy se týká podezření z trestné činnosti korupčního charakteru, spojené se zneužitím veřejné funkce k získání prospěchu či informační výhody pro libereckou stavební firmu Syner Group. V této části kauzy je obviněn i spolumajitel firmy a prezident klubu HC Bílí tygři Petr Syrovátko.

Nejvíce problémovou zakázkou v této části kauzy by mohl být připravovaný obří tendr na rekonstrukci plaveckého bazénu v Liberci. Liberečtí radní se proto podle Zámečníka budou zabývat i návrhem, aby se prověřil rovněž průběh této obří zakázky.

Kariérní pád exnáměstka libereckého primátora. Za týden přišel o několik funkcí a může přijít o další

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám