Hlavní obsah

Lex Babiš je cynickým opovrhováním právním řádem, prohlásil Kalousek

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek na tiskové konferenci po jednání klubu informoval o tom, že poslanci TOP 09 a hnutí Starostů nepodpoří v prvním čtení zákon o státní službě. Podle něj jde o účelový zmetek, jehož jediný důvod je „naplnění cynické podmínky“ prezidenta Miloše Zemana.

Kalousek o návrhu služebního zákonaVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Zeman požaduje přijetí služebního zákona k tomu, aby do vlády jmenoval šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, jemuž by jinak cestu do vedení ministerstva financí mohl zkomplikovat lustrační zákon. Babiš vede na Slovensku soudní spor o to, zda spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností.

„Ta podmínka není nic jiného než cynické opovrhování právním řádem,“ komentoval to v pondělí Kalousek, který zákon o státní službě nazval jako „Lex Babiš“. To, že je Poslanecká sněmovna ochotna takovou podmínku přijmout, je podle Kalouska nedůstojné a ponižující.

Zákon se bude probírat na úterní mimořádné schůzi Sněmovny, spolu s ním jsou na programu další čtyři návrhy. Kalousek ale zdůraznil, že celá schůze je svolána jen kvůli odsouhlasení zákona o státní službě, jehož cílem je podle něj „umožnění estébákům usednout ve vedení ministerstva“.

Kalousek se vymezil také vůči KDU-ČSL. "V tomto případě je velmi zarážející obojakost a pokrytectví strany lidové, která jednou verbálně odmítá zrušení lustračního zákona, podruhé podporuje kroky, které tento zákon činí nefunkčním," uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám