Hlavní obsah

Levice v ČSSD jde do protiútoku

Právo, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Navržené zvyšování DPH a nájmů se stalo posledním podnětem pro otevřenou revoltu v ČSSD. Levicoví nespokojenci v úterý přešli do protiútoku a pustili se do Špidlova vedení s argumentem, že nehájí zájmy obyčejných lidí.

Foto: Lenka Roithová

P. Maier na Fordu Escort MkI

Článek

Po sobotní středočeské konferenci soc. dem., z níž vyplynulo, že na sjezdu strany příští rok na jaře se nejspíše střetnou v boji o post předsedy Vladimír Špidla a Stanislav Gross, vystoupilo 16 levicových poslanců soc. dem. s kritickým dopisem o stavu politiky ČSSD.

"Nikdo, komu jde o ČSSD, nemůže být se současnou situací strany a ve straně spokojen... Zájmy svých voličů - obyčejných lidí -nehájíme tak, jak jsme slibovali, ale co hůře: nehájíme je tak, jak je to nezbytné proto, aby lidé zcela netratili důvěru nejen ve svůj stát a jeho demokratickou politickou reprezentaci, ale především aby neztratili víru v to, že právě sociální demokracie bude hájit jejich zájmy, jako to činila vždy ve své historii," píše se v textu 16 poslanců.

Ten jako první podepsali Jitka Kupčová, Josef Hojdar, Jan Kavan a Vladimír Laštůvka. Žádají proto mimořádné zasedání klubu ještě v tomto týdnu.

Dalšími signatáři dopisu jsou mj. Stanislav Křeček, Karel Šplíchal, Radko Martínek a Zdeněk Koudelka, kteří to Právu potvrdili. Informaci, že jako další podepsali mj. Eduard Zeman, Antonín Macháček, Miloslav Vlček či Miroslav Kapoun, se nepodařilo ověřit, stejně jako zprávu, že se k dopisu dodatečně přihlásil šéf poslanců Petr Ibl.

Ani ne dvě hodiny po odeslání dopisu se jím zabýval klub ČSSD o přestávce jednání Sněmovny. Signatáři se k textu otevřeně přihlásili a po krátké diskusi byl přijat předběžný závěr, že mimořádný klub k obecným otázkám politiky strany by se měl konat v nejbližších dnech.

Gross: není to šťastný nápad

Za nepříliš šťastný však považuje podle svých slov čin levicových poslanců první místopředseda soc. dem. Stanislav Gross. "Nepochybně povede k možná větším spekulacím, než i sami autoři tohoto dopisu měli na mysli," řekl Právu. Podle Grosse samotná debata k vytčeným tématům není ničím špatným. "Nejsem si ale jist, jestli to nebude interpretováno jako nějaká institucionalizovaná podoba," dodal.

Vladimír Špidla v sobotu na středočeské konferenci varoval členy soc. dem. před formalizováním vnitrostranické opozice. Stejné obavy vyjádřil podle informací Práva i na včerejším jednání poslaneckého klubu. Na dotaz Práva, zda kritický dopis nelze považovat za zárodek politické frakce uvnitř ČSSD, proti které v sobotu varoval, však Špidla odpověděl: "Ne, je to normální žádost o mimořádné jednání klubu, protože opravdu je teďka celá řada věcí, které za mimořádný klub stojí."

K čemu vyzvali dopisem

"Další zdražování životních potřeb občanů s průměrnými a podprůměrnými příjmy považujeme za vyloučené! ČSSD musí v dalším období prokázat, že je schopna zajistit důstojný život i obyčejným lidem, že obtížnou reformu veřejných financí jsme schopni vyřešit tak, aby lidé neměli dojem, že její důsledky dopadají hlavně na lidi práce a na ty nejpotřebnější a nejchudší."

Jeden z iniciátorů dopisu, Jan Kavan, Právu řekl, že by se v soc. dem. měl založit Diskusní kruh. Podle něj je třeba mj. "položit otázku, zda ústupky, které musíme dělat v koaliční vládě, jsme schopni svým voličům dostatečně vysvětlit, a zda jsme se nedostali do situace, kdy nadhodnocujeme význam každodenní politické praxe nad věrnost programu".

Reklama

Výběr článků

Načítám