Hlavní obsah

Letiště Točná vrací svůj Hawker Hurricane do podoby, v jaké létal za bitvy o Británii u čs. perutě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letiště Točná zveřejnilo záběry z rekonstrukce stíhačky Hawker Hurricane, kterou získalo. Má připomínat všechny československé piloty, kteří na tomto typu létali za druhé světové války. Podrobnosti Novinkám sdělil pilot Jiří Horák, který kromě Boeingů 737 a Airbusů A320 létal i s řadou historických strojů.

Foto: Letiště Točná

Restaurovaný Hawker Hurricane ponese označení NN-D.

Článek

Horák popsal historii stroje, který muzeum získalo a nechává ho restaurovat: „Osud měl spletitý, vyrobený byl v roce 1939, zúčastnil se bitvy o Francii a potom i bitvy o Británii u jedné z perutí Eagle, v nichž bojovali američtí piloti. Potom byl přestavěn na verzi Mk. II a poskytnut Sovětskému svazu. Sestřelen byl u Murmansku.“

Tam ležel dlouho, než byl na přelomu 80. a 90. let vrak vyzvednut. Pak byl zrestaurován firmou Hawker Restorations specializující se právě na obnovu letuschopných Hawkerů Hurricane. Stávající restaurování už proto není tak složité. I tak ale trvá už jedenáct měsíců.

„Když to půjde dobře, uvidíme ho na jaře na výročí osvobození,“ řekl Horák. Slibovat to však nechtěl, protože jde přece jen o letitý stroj a Letiště Točná klade důraz na autentičnost.

Foto: Letiště Točná

Kabina Hawkeru Hurricane

Horák prozradil i to, jaké ponese zbarvení: „Protože má sériové číslo blízké stroji s kódovými znaky NN-D, uvedeme ho na památku těch, kteří na tomto typu létali u 310. peruti, do podoby, v jaké byl v září 1940.“

FOTO: Muzeum na Točné získalo vzácnou historickou stíhačku Hawker Hurricane

Domácí

Horák připomněl, že na Hurricanu NN-D sestřelili českoslovenští piloti šest nepřátelských letadel a létali na něm mimo jiné Bohumil Furst, Emil Fechtner i český velitel třistadesítky Alexander Hess.

Foto: Letiště Točná

Restaurování Hawkeru Hurricane

Podle Horákových slov nebylo až zas tak těžké získat hurricana, i když jich ve světě zbývá už málo. „To je manažerská práce. Jak se v oblasti pohybuju, není těžké vypátrat dvě nebo tři letadla, která by připadala v úvahu,“ uvedl. Z nich se pak volí podle stavu, ceny a historické hodnoty. Právě tu má letadlo z Točné vysokou vzhledem k tomu, že se účastnilo bitev o Francii a Británii.

Horák dodal, že muzeum bude postupně zveřejňovat i další záběry a podrobnosti z rekonstrukce.

Pilotovi historického hurricanu při letu do Prahy cestou uletěla mapa

Domácí

Reklama

Související témata:
Letoun Hawker Hurricane

Výběr článků

Načítám