Hlavní obsah

Lesní školka se odstřihla od velkododavatelů, vaří ze surovin farem a místních zdrojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vaření je naše láska, kuchyň je náš chrám. Tímto mottem se řídí zlínské zařízení školního stravování a lesní školky Fair Play Zlín, jež se může nově pyšnit stříbrnou medailí, kterou mu udělila celorepubliková občanská iniciativa Skutečně zdravá škola. Ta se již několik let věnuje zlepšení stravovacích podmínek v českých školách.

Foto: Tomáš Černý, Právo

Kuchař Jára Bonn připravuje pro malé děti pokrmy ze surovin od farem a lokálních dodavatelů

Článek

To, že není úvodní motto nadšenců z Fair Play Zlín pouze vyřčenými slovy, dokládá rozmanitý jídelníček pro jejich vlastní lesní školku, ve které mají šestnáct strávníků. Jídlo však nevaří pouze pro ně, celkem sto padesát porcí pravidelně zaváží dalším soukromým školkám, školám a dětským klubům ve Zlíně.

„Vařit pro děti je velkou výzvou, protože děti jsou nejupřímnější strávníci s okamžitou, někdy velmi krutou zpětnou vazbou. Bez přemýšlení na vás vypálí, zda jim chutnalo, nebo ne. Náš kuchař Jára Bonn má na děti ve školce velký vliv. Hraní si v kuchyňce lesní školky je jedna z nejoblíbenějších aktivit. Často se tu zpívá, rapuje, beatboxuje nebo jen poslouchá hudba,“ pousmál přiblížil Novinkám a Právu Tomáš Černý z lesní školky Fair Play Zlín.

Jak náročné je vlastně získat stříbrnou medaili, která vypovídá o úrovni školního stravování? „Od září 2023 jsme začali budovat dodavatelské vztahy s asi deseti nejdůležitějšími farmářskými dodavateli. Učili jsme se tvořit jídelní lístky v závislosti na aktuální nabídce farmářů, plánovat nákupy, závozy a skladování surovin tak, abychom dosáhli konečného poměru padesáti procent surovin v účetní hodnotě z farem a pěti procent surovin v bio kvalitě,“ vysvětlil Černý.

Foto: Tomáš Černý, Právo

Kuchař Jára Bonn v lesní školce Fair Play Zlín

Dosažení stříbrných cílů se školce povedlo až po pěti měsících. „Postupně se nám podařilo nahradit základní konvenční suroviny z Makra – jako veškeré maso, mléčné výrobky, kořenovou zeleninu a ovoce, vejce, chlebovou mouku a jiné – za lokální suroviny od lokálních dodavatelů,“ podotkl Černý.

A která jídla si děti ve zlínské lesní školce nejvíce oblíbily? Podle Černého děti na talířku vrací nejmenší množství jídla u hrachové kaše bez mouky. „Tu servírujeme s čerstvou vídeňskou cibulkou a naším vlastním kváskovým chlebem a domácími kyselými okurky. Oblíbená je také červená čočka na indický způsob s bylinkovým pizza chlebem a salátkem. Rovněž frčí bylinková smetanová omáčka. Ze svačinek bych vypíchl hráškovou pomazánku, fazolové brownies a jiné domácí pečivo a buchty,“ přiblížil Černý.

Foto: archiv Tomáš Černý, Právo

Tým lesní školky Fair Play Zlín

Stříbrnou medaili v programu Skutečně zdravá škola získala Fair Play Zlín jako první ve Zlínském kraji. Jde přitom o mladou školku, která vaří teprve druhý školní rok v Ekocentru na Velíkové u Zlína. Spokojenost s dobrými pokrmy dávají zlínské školce najevo nejen děti, ale i jejich rodiče, kteří na sociálních sítích každý den z fotografií sledují připravená jídla s popisem, jaké farmářské suroviny byly zrovna použity.

Sehnat školníka či kuchařku je čím dál těžší. A bude hůř

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám